Afbeelding

Crisisnoodopvang en opvang statushouders in stroomversnelling

Algemeen 5 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De opvang van asielzoekers is door het kabinet inmiddels bestempeld als nationale crisis. Net als de andere gemeenten binnen de Veiligheidsregio Utrecht is Vijfheerenlanden gevraagd om te helpen bij de opvang van asielzoekers en statushouders. Er zijn twee opgaven die op korte termijn gerealiseerd moeten worden.

Crisisnoodopvang voor asielzoekers
Alle Veiligheidsregio’s hebben drie maanden op 225 personen op te gaan vangen. Men heeft dus tot  oktober 2022. Voor de komende twee weken is hier in voorzien door de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Eemnes. Per 13 juli moeten nieuwe locaties in beeld komen in onze Veiligheidsregio.

Versnelling opvang statushouders binnen zes weken
Landelijk moeten er 500 personen statushouders worden opgevangen. Dat betekent 786 in de Veiligheidsregio Utrecht. Het aantal te plaatsen statushouders is gebaseerd op een combinatie van de huidige en toekomstige taakstelling per provincie/gemeente. Het plaatsen van statushouders is vormvrij. Het mag ook in de vorm van tussenvoorzieningen zoals hotels en boten.

Snel schakelen
Wethouder integratie Joop van Montfoort: “Vijfheerenlanden neemt haar verantwoordelijkheid en probeert de komende tijd invulling te geven aan deze opvangvragen. Om snel te kunnen schakelen, is daadkrachtig handelen noodzakelijk, zeker met de komende vakantieperiode in zicht. Als de plannen concreter worden informeren wij zo snel mogelijk de gemeenteraad, omwonenden en ondernemers. Wel kan het zijn dat er minder tijd is dan gebruikelijk om iedereen uitgebreid mee te nemen in dit proces.”

Mogelijke gevolgen
Het Rijk zal gedurende deze opgaven 30 ambtenaren per Veiligheidsregio beschikbaar stellen. Het Rijk draagt de verantwoordelijkheid voor de medische zorg en zal alle kosten vergoeden. Onze Veiligheidsregio ondersteunt en faciliteert daar waar mogelijk. Ondanks dat er vanuit de samenleving al aanmeldingen zijn geweest om de gemeente hierin te ondersteunen, wil dit niet zeggen dat de ambtelijke organisatie van Vijfheerenlanden niet wordt belast.

Er bestaat dus de mogelijkheid dat de gemeente opnieuw haar prioriteiten moeten bijstellen. Hierbij heeft de dienstverlening aan de inwoners de allerhoogste prioriteit, laat men weten. 

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie