• Jurgen Duijster.
• Jurgen Duijster. Foto: Mimi van Rossem

Ultramodern kunstwerk op het Dr. Reilinghplein in Leerdam

29 jun, 09:00 Algemeen 811 keer gelezen

LEERDAM • Tijdens het openingsfeest van het kantoorpand Transfer Solutions op het Dr. Reilinghplein in Leerdam is door oprichters van het bedrijf Gerard Hilte, Agnes Snellers en bekende Leerdammer Adrie Kleppe een bijzonder ultra modern interactief kunstwerk onthult. Dit naast de zijgevel van dit moderne pand.

Het 3,5 meter brede en 2,5 meter hoge scherm is echt een blikvanger voor iedereen die vanaf het station naar het centrum gaat. Zoals je eigenlijk verwacht van een ICT bedrijf als Transfer Solutions moet ook een kunstwerk dat naast hun gevel staat iets met moderne techniek te maken hebben. 

Directeur Jurgen Duijster legt uit: “Op het scherm zijn bewegende glazen voorwerpen te zien. Wanneer iemand er voor gaat staan komt er een silhouet op het scherm. Door zelf bewegingen te maken beweegt het silhouet met je mee. En wanneer je de glazen voorwerpen stuk slaat komen er steeds meer glazen voorwerpen bij. Echt een erg mooi staaltje van techniek dat interactief met passanten in beweging gaat.” 

Beeld aanpassen
Op de foto laat directeur Jurgen Duijster zien hoe het kunstwerk werkt. Ook legt hij uit dat het beeld aangepast kan worden aan bijvoorbeeld leuke feestelijke momenten zoals koningsdag. Wat Duijster nadrukkelijk niet wil is dat het kunstwerk gebruikt gaat worden voor reclamedoeleinden. Dit staaltje van interactieve techniek dat is ontworpen door oud Leerdammer Alfons Hooikaas sluit helemaal aan bij het bedrijf Transfer Solutions.

Hooikaas werkte jarenlang in Amerika en ontwierp wereldwijd bijzondere digitale fantasie rijke visuele werelden voor onder ander het modehuis Prada. Voor de komst van dit kunstwerk heeft Transfer Solutions vier kunstenaars benaderd een ontwerp voor een kunstwerk te presenteren waarna door een jury, waarin ook omwonenden van het bedrijf zaten, voor dit ontwerp gekozen. .

Breed publiek
Duijster vertelt hierover: “Het kunstwerk moest aan een wel aantal regels voldoen. Kijk je hebt in Leerdam een groep glaskunstliefhebbers en je hebt een groep niet-glaskunstliefhebbers. We wilden een kunstwerk dat met glas te maken heeft, maar ook voor een breed publiek. En voor jong en oud. Een kunstwerk dat altijd weer verrassend is en over vijf jaar nog uitdagend is voor het publiek. Ook moest het kunstwerk een link leggen met ons bedrijf. En dit is kunstenaar Alfons Hooikaas goed gelukt.”

Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door: ADFYS Paramedisch Centrum Leerdam, C3 Group B.V, gemeente Vijfheerenlanden, Leerdamse Ondernemers Vereniging, Lionsclub Leerdam, Master Makelaars, PrintPro Leerdam, Stichting Darius Leerdam, Stichting Pilgram Initiatief, Stichting Strand Links, Studio Blad en Transfer Solutions.

Door: Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie