• Joop Vermeulen.
• Joop Vermeulen. Foto: aangeleverd

Golfclub De Lingewaelsche viert 25-jarig jubileum: ‘We moeten mee met de tijd’

Algemeen 537 keer gelezen

VIANEN • De geschiedenis van de golfsport gaat ver terug. De Nederlanders en Schotten claimen beide de grondleggers te zijn van het huidige golf. De waarheid blijft in het midden. Wat we wel weten is dat er in de middeleeuwen een aantal soortgelijke bal- en stokspellen werd gespeeld. De Nederlanders zeggen dat ‘golf’ is afgeleid van het spel ‘kolf’ dat werd gespeeld op bevroren grachten en meren in de strenge winters.

Golfclub de Lingewaelsche is gevestigd op de Kroonprins en viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Maar waar komt die niet Viaanse naam vandaan? Hoe komt het dat de club al 25 jaar bestaat, maar de Kroonprins pas sinds 2016? Tijd om in gesprek te gaan met voorzitter Joop Vermeulen.

Oprichting
Op 20 januari 1997 werd de golfclub opgericht in de gemeente Lingewaal. Dat verklaart ook direct waar de naam vandaan komt: de Lingewaelsche. Sinds 2004 is Joop niet voorzitter, maar ‘club president’. “Op een golfbaan met negen holes beschik je over de titel voorzitter, maar een baan met achttien holes heeft een A-status en ben je ‘club president’”, legt Joop uit. Deze functie bekleedt hij al achttien jaar. “Eind dit jaar leg ik mijn functie neer, je moet op je hoogtepunt stoppen en ik eindig feestvierend.”

Verhuizingen
De club heeft al verschillende plaatsen aangedaan; Spijk, na tien jaar moesten ze plaatsmaken voor de aanleg van The Dutch. Vervolgens waren ze tijdelijk in Hank en Almkreek gevestigd en sinds 2016 op de Kroon Prins in Vianen. “Het klopt dat golf een elite-imago heeft gehad. Anno 2022 verdwijnt dat steeds meer naar de achtergrond en zijn we in moderner vaarwater terecht gekomen”, aldus Joop.

Het beeld van ‘oude mensen’ kleeft nog wel aan de sport. Dit komt mede door de gemiddelde leeftijd, landelijk ligt deze rond 57 jaar. Bij de Lingewaelsche ligt dat percentage zelfs nog iets hoger op 60-plus. De club telt ruim negenhonderd leden waarvan 27 procent vrouw. “Golf is een sport die door mannen en vrouwen beoefend wordt, helaas is het aantal vrouwelijke leden de laatste jaren afgenomen in heel Nederland. De NGF (Koninklijke Nederlandse Golf Federatie) gaat zich de komende jaren extra richten op vrouwen.” Met als klap op de vuurpijl in 2026 de Solheim Cup voor vrouwen in Nederland.

Golfen in coronatijd
In coronatijd zijn er veel meer mensen gaan golfen, omdat deze sport toegestaan was tijdens de pandemie. In de huidige maatschappij is er behoefte aan nieuwe tijden en ideeën. Er zullen in de toekomst nog meer onderzoeken plaatsvinden hoe lidmaatschappen beter kunnen aansluiten bij de verschillende types golfer.

“Denk bijvoorbeeld aan een lidmaatschap met extra privileges, met alleen speelrecht doordeweeks of in het weekend inclusief of exclusief training, het recht om deel te nemen aan clubwedstrijden of niet. We moeten mee met de tijd, maar dit kost wel tijd.”

De jeugdlessen en -wedstrijden vinden op de club altijd plaats op zondagen, dit omdat veel jeugdleden naast het golfen ook nog een teamsport beoefenen, waarvan wedstrijden op de zaterdagen gespeeld worden. De club organiseert het hele jaar door allerlei evenementen. 

“Tijdens de maandwedstrijden hanteren we een speciale puntentelling, dit is een optelsom van elke keer 25, vanwege ons 25-jarig bestaan.” Afsluitend: “Wat ik nooit ga vergeten zijn de herendagen van vroeger. Korenwijn drinken en dan onderling een put-wedstrijdje houden. Tot die ene dag dat er een nieuwe jongedame in de bediening stond en de korenwijn in wijnglazen serveerde. Niemand zei er iets van, maar fatsoenlijk putten was er niet meer bij.”

Door: Ingeborg Al

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie