• Wilco van Snippenberg in zijn woonplaats Lexmond.
• Wilco van Snippenberg in zijn woonplaats Lexmond. Foto: Aangeleverd

Nummer vijf van het CDA Wilco van Snippenberg: ‘Ik geloof in de kracht van de samenleving’

Algemeen 1.279 keer gelezen

LEXMOND • Wilco van Snippenberg was al maatschappelijk en lokaal betrokken, maar had nooit direct de behoefte gehad om zich in de lokale politiek te begeven. Tot vorig jaar, wanneer hij gevraagd wordt door het CDA om erover na te denken om hier verandering in te brengen. Het gevolg: De 43-jarige Lexmonder is de nummer vijf op de lijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. “Ik geloof heilig in de kracht van de lokale samenleving.”

“Vanuit een maatschappelijke- of kerkelijke betrokkenheid begaf ik me al in het sociaal domein”, vertelt Van Snippenberg. “Ik ben onder andere vrijwilliger voor de Lingebolder en actief binnen het Lexmondse- verenigingsleven. 

Actieve rol
Toen ik gevraagd werd om ook politiek een actieve rol te gaan spelen, ben ik me eerst gaan verdiepen in de uitgangspunten van het CDA. Wat ik heel erg teruglas in dat gedachtegoed is dat we met elkaar een verantwoordelijkheid hebben voor de (kwetsbare) minderheid. Daarnaast is het een partij die vanuit christelijke waarden om wil zien naar ander en naar de aarde. Daar wilde ik me graag aan verbinden.”

Verbonden met minderheden
Met name met de verdrukte minderheid voelt Van Snippenberg zich verbonden. “Ik werk voor bijBram in Ameide, waar we mensen begeleiden en behandelen met psychische problemen. Ik vind dat de rest van de samenleving een verantwoordelijkheid heeft om deze mensen te helpen.”

“Daarnaast heb ik zelf een relatie met een man. Ik ben hier zelf gelukkig nooit om gediscrimineerd of in elkaar geslagen. Alleen vorig jaar was ik bij een bijeenkomst die geïnitieerd werd door de gemeente Vijfheerenlanden om het LHBTI-klimaat te bespreken met inwoners.”

“Daar hoor je dan wel dat er nog het nodige te doen is wanneer het gaat over veiligheid en zichtbaarheid. Veiligheid heeft dan niet per se te maken met fysieke dreigementen, maar ook met of iemand zich uit durft te spreken. Heeft iedereen het idee dat hij of zij kan zijn wie die is?”

Goed luisteren
Wanneer Van Snippenberg in de raad komt wil hij eerst goed zijn oor te luister leggen bij de inwoners. Hij legt uit: “Je bent een volksvertegenwoordiger, dus vind ik dat je moet luisteren naar de verhalen die verteld worden door de inwoners. Een vraag die we ons moeten stellen is: ‘Genieten we genoeg vertrouwen van de inwoners?’

“Ik heb nu een jaar kunnen zien hoe bevlogen en kundig de leden van onze gemeenteraad zijn. Iedereen heeft écht het beste met Vijfheerenlanden voor. Tegelijkertijd hebben we een creatieve, ondernemende en veerkrachtige bevolking. Die lokale politiek en de inwoners moeten we toch samen kunnen brengen? Een gemeente moet doen wat hij moet doen op een betrouwbare manier en burgers in staat stellen om die creativiteit te tonen. Als het lukt om dat samen te brengen hebben we hier in Vijfheerenlanden goud in handen.”

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
100Chefs by Gault & Millau in Vianen: culinaire hoogstandjes en rijen Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Bart de Groot wint waardebon van Plieger Sport in Meerkerk Nieuws 3 okt., 17:28
Afbeelding
In gesprek over eenzaamheid: “Gek om van een jongere te horen dat de telefoon eenzaamheid veroorzaakt" Nieuws 3 okt., 17:00