• Lizzy Voerman (10) in actie op een pumptrack.
• Lizzy Voerman (10) in actie op een pumptrack. Foto: Aangeleverd

Rymke Trommelen opteert voor een pumptrack in Leerdam: ‘Spectaculairder dan een skatebaan’

Algemeen 562 keer gelezen

LEERDAM • De 10-jarige Lizzy Voerman gaat het afgelopen jaar in het voorseizoen langs bij haar opa en oma. Die staan op dat moment op camping ‘Eiland van Maurik’. Daar hadden ze al vaker gestaan, maar dit jaar was er iets nieuws: een pumptrack. Op de glooiende, geasfalteerde baan met hobbels en bochten heeft Lizzy de tijd aan haar leven op haar pas gekregen stuntstep. Het brengt Rymke Trommelen, haar stiefmoeder, op het idee om zich hard te gaan maken voor een pumptrack in Leerdam.

“Wij wisten ook niet wat het was toen we het voor het eerst zagen”, vertel Trommelen. We zagen kinderen van alle leeftijden druk in de weer op stuntsteppen, BMX-fietsen, skateboards, skates en longboards. Lizzy had haar stuntstep pas net en het was toen druk, dus ze was nog wat huiverig. We zijn toen rond etenstijd teruggegaan, toen er niemand was. Ze had toen rustig de tijd en ruimte om te oefenen en een dag later vloog ze de één na de ander voorbij.”

BMX-baan

Een nieuwe hobby is geboren en tijdens de zomervakantie gaat Lizzy met vader Marcel en Rymke naar camping Panderosa in Baarle-Nassau, waar ook een pumptrack ligt. Ook wordt er een bezoekje gebracht aan de grootste pumptrack van Europa in Roosendaal en bezoekt men de WK kwalificatie in Eindhoven. Lizzy heeft inmiddels naast de stuntstep een crossfiets, een BMX-fiets en een Rocker (ander soort fiets). Vader en dochter willen graag een keer naar de BMX-baan in Geldermalsen, maar zien elkaar alleen in het weekend. De baan heeft zijn open avonden op de dinsdag en donderdag.

“En dus ging ik googelen”, vervolgt Rymke Trommelen. Ik vond een kant en klare petitie op de site van Velosolutions voor een pumptrack in Leerdam, maar die had nog geen enkele handtekening. Marcel heeft als eerste de petitie getekend en ik ben deze nu steeds actiever aan het promoten. Los van het feit dat Lizzy het leuk vindt, lijkt het me ook gewoon iets heel moois voor alle jeugd uit de omgeving. Leerdam heeft natuurlijk wel een skatebaan, maar die is niet zo spectaculair als een pumptrack.”

Gezonde leefomgeving

Ze legt uit: “Er wordt wel vaker gezegd dat er weinig te doen is voor jeugd in Leerdam. Ik heb de pijlers van de gemeente gezien en daarin heeft men het over een gezonde leefomgeving voor de jeugd en het belang van sport en spel. Een pumptrack sluit hier mooi op aan, het is immers ook lekker buiten. Je hebt bovendien een enorme veelzijdigheid aan banen. Je zou hem ook zo kunnen maken dat een deel van de baan toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, dat is al op meerdere plekken in het land gedaan. In totaal zijn er op dit moment zo’n 20 in het hele land.”

“De tracks zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Het is niet aan mij om een plek aan te wijzen waar hij zou moeten komen, maar het hoeft dus niet zo gek veel ruimte te kosten.”

Gemeente

Contact met de gemeente had Trommelen nog niet, maar dat gaat niet lang meer duren. “We zijn in oktober gestart met het plaatsen van een bericht op Facebook, wat de eerste handtekeningen opleverde. We willen nog wat meer handtekeningen ophalen, maar we zitten op dit moment al ruim boven de 200. In Den Haag werd er al een pumptrack aangelegd nadat 170 mensen de petitie hadden getekend. Ik ben heel benieuwd hoe de gemeente Vijfheerenlanden op het initiatief reageert. Ik ga binnenkort contact opnemen. 

Eenieder die enthousiast is over het aanleggen van een pumptrack en het initiatief wil steunen, kan de petitie tekenen op: https://www.pumptracks.nl/petitie/leerdam/

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie