Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Sportverenigingen in gemeente Vijfheerenlanden verkeren door coronamaatregelen in onzekerheid

Algemeen 738 keer gelezen

LEERDAM/VIANEN/MEERKERK • De aangescherpte corona-maatregelen die vorige week vrijdag werden aangekondigd door het demissionair kabinet hebben verstrekkende gevolgen voor de amateursport.

Wedstrijden en trainingen zijn tussen 17:00 uur en 05:00 uur niet meer toegestaan, wat er in de praktijk op neerkomt dat er door sportverenigingen doordeweeks niet meer getraind kan worden. Hoe kijken de voorzitters van diverse sportverenigingen uit de regio hier tegenaan?

“Laat ik voorop stellen dat we het belang snappen van hernieuwde maatregelen met de huidige besmettingscijfers, maar we balen wel ontzettend dat dit de amateursport treft”, vertelt Yvonne Dalstra, voorzitter van volleybalvereniging Volley Meerkerk ‘95.

“In plaats van te kijken naar wat er niet kan, proberen we te kijken naar wat er wel kan. Zo kijken we naar de mogelijkheid om voor de jeugd trainingen te organiseren tussen 16:00 uur en 17:00 uur. Daarnaast willen we wellicht het één en ander organiseren tijdens de Kerstvakantie van de scholen. Dan is er overdag wel wat mogelijk.”

Besluit vanuit bonden
Dalstra geeft wel aan dat haar vereniging nog enigszins in de wachtstand zit: “Vanuit de Nederlandse Volleybalbond verwachten we deze week ook dat er een standpunt wordt ingenomen. Dat gaat voor een deel natuurlijk bepalen hoe wij het gaan invullen.”  

Tessa Crone, voorzitter van korfbalvereniging VIKO uit Vianen, herkent de situatie bij het volleybal. Ook bij het korfbal wacht men op een besluit van de bond. 

Crone: “Dit is een hele lastige maatregel voor het verenigingsleven, laat ik het zo stellen. In de praktijk is het gewoon niet haalbaar om de sport goed te kunnen beoefenen binnen deze maatregelen. Kinderen zouden bijvoorbeeld wel overdag kunnen trainen, maar dan moet je ook nog trainer vinden die overdag beschikbaar zijn. Het is goed dat er wat gedaan wordt om het aantal besmettingen terug te dringen, maar dit pakket werkt in de praktijk simpelweg niet.”

Wat bonden zich bovendien moeten afvragen is of het wel verantwoord is om teams wel wedstrijden te laten spelen zonder dat er getraind wordt. Crone zegt hierover: “Voor de jeugd kan dat misschien nog, maar met het oog op blessures lijkt me dat voor senioren niet mogelijk.”

Halfbakken oplossing
Een mening die ook Raf Montezinos is toegedaan. De voorzitter van voetbalvereniging LRC Leerdam is duidelijk: “Dit is een halfbakken oplossing. Degene die dit besluit heeft genomen, heeft zelf totaal geen gevoel voor sport. Je kunt geen wedstrijd op zaterdag spelen wanneer je de hele week niet hebt getraind.”

Als het aan Montezinos ligt besluit de KNVB dan ook deze week om de competities stil te leggen en de winterstop in te laten gaan. 

Hij legt uit: “Doordat er al geen publiek bij de wedstrijden aanwezig mag zijn, lopen we als vereniging ontzettend veel kantine inkomsten mis. Ik hoop dan ook dat de lobby van de KNVB bij het kabinet om toch te mogen trainen na 17:00 uur geen succes heeft. Het lijkt me voor alle amateurclubs beter om nu de winterstop in te gaan en gewoon wat langer door te gaan dan gepland. Dan mag er waarschijnlijk ook weer publiek langs te lijn staan, wat de sport toch echt een stuk leuker maakt.”  

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden en mede-beheerder Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie