• Soroptimisten voorzitter Resie Meisters (m) in gesprek met wethouder Cees Taal.
• Soroptimisten voorzitter Resie Meisters (m) in gesprek met wethouder Cees Taal. Foto: Levien Vermeer

Gemeente Vijfheerenlanden doet mee met Orange the World campagne

Algemeen 491 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Gemeente Vijfheerenlanden wil dat geweld tegen vrouwen en meisjes stopt, en doet daarom mee met de Orange the World campagne.

Ben je als vrouw weleens nagefloten op straat? Wethouder Cees Taal zegt in een gesprek over de internationale campagne Orange the World, met het doel geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen: “Er zijn allerlei gradaties van geweld, maar daar begint het mee.”

Dit jaar is het campagnethema ‘Preventie’, uitgewerkt in Save the streets, gericht op preventie van geweld in de buitenruimte, door bijvoorbeeld te zorgen voor goede verlichting. 

Taal vervolgt: “Bij de indeling van de openbare ruimte is veiligheid altijd een groot thema. En dan gaat het ook om senioren die ’s avonds onbezorgd over straat willen.” 

Gemeente Vijfheerenlanden heeft zich vorig jaar voor het eerst bij de campagne aangesloten. De wethouder vertelt: “In 2020 heeft de gemeenteraad een breed gedragen motie aangenomen om hier aandacht aan te besteden, en hebben we contact gelegd met de Soroptimisten, een van de initiatief nemende organisaties.” 

Inspirerend
Orange the World wordt gedragen door de organisaties Soroptimist International, UN Women en Zonta. Voormalig verpleegkundig specialist ouderenzorg Lenie Hummelink, sinds de oprichting in 1992 lid van de Soroptimistclub Utrecht-Nedersticht, legt uit: “De Soroptimistclubs vormen een internationaal netwerk van vakvrouwen die samenwerken en zich inzetten voor verbetering van de rechten, de positie en het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd.” 

In Nederland werd de eerste Soroptimistclub opgericht in 1927. Destijds was het nog niet mogelijk om als vrouw lid te worden van een club als de Rotary waarop journaliste E.W. Wijnaendts-Francken-Dyserinck besloot een eigen club op te richten met het oog op het verbeteren van de positie van de vrouw. De Utrechtse Soroptimistenclub is klein, maar groeiende, vertelt presidente en klinisch apotheker Resie Meisters. 

“En ieder lid is superactief. Het idee is dat vrouwen vanuit ieders verschillende achtergrond zoveel mogelijk voor elkaar krijgen, waarbij ze hun eigen netwerk inzetten” Lid en fysiotherapeut Joke Soliman vult aan: “Iedereen die zich in wil zetten voor vrouwen en meisjes dichtbij en verder weg is welkom.” Lenie vindt: “Dat maakt het juist interessant om lid te zijn, de ontmoeting met allerlei mensen, dat inspireert enorm. Het is verrijkend voor jezelf terwijl je mooie dingen voor andere vrouwen doet.” 

Inclusieve gemeente
De campagne loopt van 25 november tot 10 december, en om aandacht te genereren worden de gemeentehuizen in Vianen, Leerdam en Meerkerk oranje verlicht. Daarmee laat in dit geval de lokale overheid zien dat ze de strijd tegen geweld steunt. De kleur oranje symboliseert de hoop op een zonniger toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

“We gaan het campagnelogo, een oranje handje dat communiceert ‘stop geweld’, ook op straat spuiten”, zegt Joke. “En bij ‘hashtag medestander’ kan men een petitie tekenen, waarmee je je solidair verklaart met deze actie. Daar sluiten zich veel mannen bij aan.” 

Resie vult aan: “We hebben de steun van mannen hard nodig, want het is juist de bedoeling dat je samen verder komt.” 

Wethouder Cees Taal zal de aftrap in Vianen verzorgen. Na IJsselstein om 15:00 uur, en Nieuwegein om 17:00 uur, zal hij om 19:00 uur in Vianen de Orange the World vlag hijsen bij het gemeentehuis, en een, in zijn woorden, ‘gedreven toespraak’ houden. “Ik ga kort en bondig aangeven waarom we hier aan meedoen.” 

Vijfheerenlanden wil een inclusieve gemeente zijn, zegt hij, waar iedereen zich veilig voelt. “Daar passen geweld en intimidatie niet bij, dat signaal willen we hiermee afgeven, en daarom sluiten we ons graag bij deze campagne aan. Waar we kunnen meehelpen dit ontoelaatbare gedrag uit te bannen, zullen we dat niet laten, daar zijn we gedreven in. En dat je het geweld niet ziet, betekent nog niet dat het niet bestaat. Het gaat ook om bewustwording creëren.”

Meer informatie: www.soroptimist.nl/utrecht-nedersticht.

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie