• Voorzitter Cor van Geet (r) en Egbert van Voorden van Stichting Dorpshuis de Stoof in Kedichem.
• Voorzitter Cor van Geet (r) en Egbert van Voorden van Stichting Dorpshuis de Stoof in Kedichem. Foto: Levien Vermeer

Metamorfose dorpshuis De Stoof in Kedichem dankzij vrijwilligers

Algemeen 533 keer gelezen

KEDICHEM • Dorpshuis de Stoof in Kedichem onderging fantastische metamorfose door inspanning van plaatselijke ondernemers en vrijwilligers.

De biljartvereniging, dart- en kaartclub, 55-plus soos, zangvereniging, de trimclub voor heren: het complete verenigingsleven speelt zich in het dorpshuis af. Voorzitter Cor van Geet (68) en bestuurslid Egbert van Voorden (50) van Stichting Dorpshuis de Stoof zijn terecht trots op ‘hun’ dorpshuis. 

“Er is eveneens een kleine bibliotheek in gevestigd. We hebben hier eigenlijk alles, of klinkt dat te opschepperig?” vraagt Van Geet voorzichtig, om te vervolgen: “Vanaf de bouw in de zeventiger jaren voorziet het dorpshuis in een grote behoefte, omdat de basisschool gebruik kan maken van de professionele gymzaal, compleet met sanitair en kleedkamers. Door de inkomsten van horecapachters hebben we het altijd overeind kunnen houden.” 

Egbert huurt er zelf ook. “Als ik hier ben, voer ik en passant ook klusjes uit, of kan de deur opendoen voor bezoekers.” 

Leefbaarheidsbudget
Toen het bestuur twee jaar geleden een rigoureuze renovatie uit wilde voeren hebben ze een mooi bedrag gekregen uit het leefbaarheidsbudget kleine kernen van provincie Utrecht en gemeente Vijfheerenlanden. Dat gebeurde op basis van hun ingediende begroting, die liet zien dat er ook geld bespaard werd, doordat vrijwilligers veel werk voor hun rekening zouden nemen. Vanaf november 2020 tot oktober 2021 is men bezig geweest, onder leiding van een aannemer, loodgieter en elektricien uit het dorp.

“Van aannemer Wout Vissee hebben we veel schik gehad”, zegt Van Voorden. “Die naam mag je gerust noemen. Niets was hem teveel. Want ja, bij een renovatie komt er, gaande het proces, altijd meer werk bij. Het plafond en de vloer moesten eruit, en nadat de nieuwe vloer gelegd was bleek dat de deur niet meer paste en ingekort moest worden. Met de nodige humor werd zoiets dan opgelost. We hebben hem niet één keer horen mopperen.”

Bar van eigen ontwerp
Voor de officiële in gebruik stelling na de renovatie werden alle vrijwilligers uitgenodigd met een bloemetje en bedankkaart, vertelt Van Voorden. “We zijn bij alle dertig vrijwilligers persoonlijk langs gegaan. Sommigen stonden met tranen in hun ogen, omdat ze het gebaar enorm waardeerden.”

Van Geet heeft de statistieken bijgehouden om verantwoording af te kunnen leggen aan de subsidieverleners. “De bar is bijvoorbeeld zelf ontworpen en gemaakt. Er zitten ruim veertienhonderd uren vrijwillige inzet in het gebouw, en het loopt nog steeds door, want we zijn aan het schoonmaken en er moet nog het een en ander opgehangen worden. Maar we zijn in ieder geval weer open.” 

De heren kijken tevreden rond. Het resultaat mag er dan ook zijn, met niet alleen historische foto’s aan de wand, maar ook een kleurige luchtfoto van het dorp. Dit is een mooie start voor de nieuwe beheerder die in september begon. “Gerrie Klijn runt samen met dochter Larissa en zoon Melvin het dorpshuis, terwijl haar man Patrick af en toe bijspringt. Zij zullen iedereen graag verwelkomen.”

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie