• Hug Borst vertelt over zijn ervaringen met zijn dementerende moeder.
• Hug Borst vertelt over zijn ervaringen met zijn dementerende moeder. Foto: Mimi van Rossem

Hugo Borst houdt lezing in Leerdams Stadpodium GO

Algemeen 367 keer gelezen

LEERDAM • Schrijver, columnist en voetbalcriticus Hugo Bos heeft donderdag in een uitverkochte Stadspodium GO een lezing gehouden over zijn tijd als mantelzorger voor zijn dementerende moeder, en de problemen waar hij tegenaan liep in de verpleeghuiszorg.

Voor de pauze las Borst voor uit zijn boeken ‘Ma’ en ‘Ach, Moedertje’. In de boeken heeft Borst het over zijn ervaringen en belevingen, geschreven over de eerste jaren toen zijn moeder begon te dementeren. Borst vertelde hierover met een traan en een lach. 

Een bijzondere lezing over beginnende dementie en het verloop van deze, zoals Borst het noemde, ‘rotziekte’. Sommige passages leverden mooie reacties op uit het publiek. Na de pauze konden de bezoekers, voornamelijk verzorgenden en mantelzorgers, vragen stellen aan Borst. Deze lezing is georganiseerd door het Pilgram Initiatief in het kader van aandacht voor ouderen en hun begeleiders.

Manifest
Jarenlang heeft Borst gezorgd voor zijn dementerende moeder die, toen ze echt niet meer thuis verzorgd kon worden, in een verpleeghuis terecht kwam. In zijn boeken lees je dan ook twee verhalen. Hoe zijn moeder steeds een stapje achteruit ging, hoe hij en zijn broer dit hebben ervaren, maar ook hoe hij tegen de wantoestanden in de verpleeghuizen aanliep.

Wantoestanden die vaak werden veroorzaakt door de jarenlange bezuinigen die in de zorg zijn doorgevoerd, een slecht management in een verpleeghuis en de werkdruk die steeds een treetje hoger kwam te liggen waardoor steeds meer mensen in de zorg afhaakten. 

Om deze wantoestanden in de zorg onder de aandacht te brengen besloot hij in oktober 2016 samen met Carin Gaemers een manifest, met daarin tien aandachtspunten, te sturen aan staatssecretaris Martin van Rijn. Daarin stond dat beiden zich realiseren dat het in 70 procent van de verpleeghuizen wel goed gaat maar in 30 procent niet. 

Met dit manifest vroegen Borst en Gaemers aandacht voor de abominabele slechte ouderenzorg in Nederland. Want door bezuinigingen en een tekort aan goede verpleegkundigen dreigden de verpleeghuizen waar het wel goed gaat ook te verdrinken. Binnen twee weken stond dit onderwerp op de agenda van de tweede kamer en werd er 100 miljoen extra voor de zorg vrijgemaakt. 

“Helaas heeft dit maar een tijdelijk effect op de zorgverbetering gehad, want sinds corona, waardoor er weer veel zorgverleners een andere baan kozen, is alles weer verslechterd”, merkt Borst op. Nadat zijn moeder in 2018 is overleden heeft Borst samen met actrice Adelheid Roosen een tv serie en het theaterstuk MA over dementie gemaakt.

Bovenkamer
Op 28 oktober is de voorstelling Bovenkamer, een bijzondere voorstelling speciaal voor beginnende dementerenden en hun mantelzorgers. Op 4 november is de voorstelling de Muzen waarbij het publiek interactief wordt betrokken met levensgrote poppen. Deze voorstelling is speciaal voor ouderen en hun begeleiders.

Voor meer informatie of kaartverkoop, kijk op op de website van Stadspodium GO: www.go-leerdam.nl.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Jong en oud doet mee aan gymuitvoering GVM in Meerkerk Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Henk en Adrie Wesker zijn samen 90 jaar vrijwilliger van het Rode Kruis, maar doen noodgedwongen een stap terug Algemeen gisteren
Afbeelding
Agrarische werkgroep maakt positieve vorderingen in stikstofdossier; nog altijd behoefte aan duidelijkheid vanuit Rijk Algemeen 8 feb, 10:21