• De cursus wordt verzorgd door Daphne van Middelkoop.
• De cursus wordt verzorgd door Daphne van Middelkoop. Foto: Dick Aanen

Nieuwe cursus 'veilig gaan en staan' bij Fysio Fitplan

Algemeen 481 keer gelezen

VIANEN • In mei start het team van Fysio Fitplan Vianen weer met een cursus valpreventie, onder de noemer 'veilig gaan en staan'. De cursus wordt vanaf 1 mei tot en met 29 mei door Daphne van Middelkoop gegeven op woensdagen van 16:00 tot 17:00 uur.

Daphne is specialist op het gebied van fysiotherapie bij ouderen. Waarbij het vooral gaat om verbetering en behoud van de gezondheid, maar ook om zelfredzaamheid, participatie en kwaliteit van leven. 'Veilig gaan en staan' is heel belangrijk voor oudere mensen die nog thuis wonen. Daphne: "Het kan ook zijn dat mensen angstig zijn om te vallen of onzeker tijdens het gaan en staan." Ook is de cursus interessant voor mensen die meer willen weten over veilig gaan en staan.

Enthousiast
Daphne: "De cursus is voor ons niet nieuw. Vorig jaar hebben we ook al twee cursussen verzorgd en de deelnemers waren heel enthousiast." Het programma bestaat uit educatie, kracht-, balans- en functionele oefeningen zowel voor binnen als buiten. Ook de specifieke valtraining wordt uiteraard geoefend.

De cursus is vooral gericht op ouderen die nog steeds thuis wonen. "De meeste valpartijen gebeuren in en om het huis. De oorzaak kan bijvoorbeeld een kleedje of een snoertje zijn."

Veel ouderen lijden aan spiermassaverlies. "Om dat te voorkomen benadrukken wij vooral het belang van goede voeding en genoeg bewegen", zegt Daphne.

Parcours
De cursisten gaan ook naar buiten. In de tuin van Hof van Batenstein is een speciaal parcours uitgezet, waar deelnemers kunnen oefenen.

Daphne: "We verwachten van de deelnemers wel dat ze zelfstandig hun balans kunnen handhaven en kunnen lopen, al dan niet met bijvoorbeeld een loophulpmiddel. Ook moeten de deelnemers kunnen functioneren in een groep. Als iemand meer begeleiding nodig heeft, dan is individuele therapie een betere optie."

In september volgt waarschijnlijk nog een langere cursus van negen lessen.

Voor meer informatie of aanmelding kan contact worden opgenomen met Fysio Fitplan Vianen. Het telefoonnummer is 0347-320503 of per e-mail: info@fysiofitplan.nl. Het adres is Hof van Batenstein 8. Het website-adres is

http://www.fysiofitplan.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie