• Kaasboerderij aan de Linge - mét de kleine Thijs - gaat zaterdag van start.
• Kaasboerderij aan de Linge - mét de kleine Thijs - gaat zaterdag van start. Foto: André Bijl

Kaasboerderij aan de Linge van start

Algemeen 1.578 keer gelezen

SPIJK • Kwaliteit, ambachtelijke producten en beleving; dat zijn de sleutelwoorden voor Kaasboerderij aan de Linge in Spijk. Zaterdag gaat de kaasboerderij aan de Spijkse Kweldijk van start met acties en proeverijen.

Eigenlijk dachten Gert en Marjan van Beest er over om te stoppen met hun melkveehouderij. Tot dochter Miranda en schoonzoon Bart Belser lieten weten dat ze het bedrijf over wilden nemen.

"De boerderij heeft 55 koeien, dat is voor twee gezinnen eigenlijk te weinig. Vandaar dat we zochten naar uitbreiding. We hebben er niet voor gekozen meer koeien te houden, maar gaan het bedrijf verbreden."

Boerenmelk
Dat gebeurt door de verkoop van boerenkaas en tal van streekproducten. "We gaan echte ambachtelijke boerenkaas verkopen", vertelt de familie enthousiast. "Dus kaas van rauwe boerenmelk die niet wordt verhit. Op deze manier blijven alle enzymen en de smaak behouden. Puur natuur."

Vader Gert – de achtste generatie Van Beest die 'boert' in Spijk – hield zich al in 1983 hobbymatig bezig met kaasmaken. "Vreselijk leuk om te doen." Schoonzoon Bart liep stage en volgde cursussen.

Kaasboerderij aan de Linge verkoopt een breed pakket van zelfgemaakte kazen. "Van jong tot oud, het complete assortiment inclusief geitenkaas en tal van kruidenkazen, zoals komijnekaas en kaas met knoflook, pesto, truffel, fenegriek en Italiaanse kruiden."

Beleving
Daarnaast wordt in de winkel naast de boerderij volle romige boerenmelk – 'uiteraard van ons eigen melkveebedrijf' - eieren en honing van de eigen imkerij – 'puur natuur zonder suikerwater' – verkocht. Dit eigen assortiment wordt aangevuld met streekproducten, zoals jams, vruchtensappen, mosterd, noten en zuivelproducten.

Gert, Marjan, Miranda en Bart hebben erg veel zin om aan de slag te gaan. "We willen mensen kennis laten maken met échte streekproducten, ze laten proeven hoe lekker zuivel is. Het gaat om kwaliteit en beleving."

"Mensen zijn steeds bewuster met eten bezig, willen weten waar het vandaan komt. Bij ons kunnen ze dat zien. Straks gaan de koeien naar buiten, alle activiteiten zijn te volgen op onze facebookpagina. Ook voor kinderen valt hier in de toekomst van alles te zien. Zo kun je de boerderij 'beleven' en tegelijk genieten van overheerlijke producten."

Zaterdag 8 april van 9:00-17:00 uur vindt de opening plaats met proeverijen. Kaasboerderij aan de Linge, Spijkse Kweldijk 37b, Spijk, tel.: 06-57633512. Open: woensdag: 13:00-17:00 uur, vrijdag: 10:00-17:00 en zaterdag 9:00-16:00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app