• Roelof Emck met zijn verzameling smurfen.
• Roelof Emck met zijn verzameling smurfen. Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie

Smurfenverzamelaar Roelof Emck is de schaamte voorbij

Algemeen 1.762 keer gelezen

LEERDAM • Roelof Emck (30) spaart smurfen. En hij verkoopt ze via zijn webshop Bluedwarfs.com. En nee, dat is geen kinderspel.

Roelof Emck liep tot voor kort niet met zijn uit de hand gelopen verzamelhobby te koop. "Er rust toch een beetje een taboe op. Sommige mensen reageren er anders op dat je had verwacht." Zijn assistent in de smurfenbusiness, Ton Scheepmaker, vult aan: "Het is toch speelgoed he, mensen nemen het niet serieus." Maar de blauwe wezentjes leveren Emck een prima inkomen op. Voor sommige smurfenpoppetjes die bijvoorbeeld in gelimiteerde oplage zijn uitgebracht, hebben verzamelaars honderden euro's over. Emck herkent dat als verzamelaar zelf ook. "Als ik een poppetje zie dat ik echt graag wil hebben voor mijn verzameling, maakt het me niet uit hoeveel het kost. Ik wil 'm dan gewoon hebben." Volgens de 30-jarige is de lol van het verzamelen vooral dat je altijd bezig blijft. "Je verzameling is nooit af. Er komen altijd weer nieuwe figuren."

Wat hij ook weet omdat hij zelf verzamelt: verzamelaars zijn kritisch. In zijn showroom laat hij twee schakende smurfen zien. Bij één van de smurfen is het oortje licht beschadigd. "Mensen betalen hier tweehonderdvijftig euro voor. Dus deze stuur ik terug naar de leverancier. Als ik hem zou verkopen, zou ik hem zeker terugkrijgen." Scheepmaker vertelt dat ze één keer zelfs een verzamelaar over de vloer hebben gehad die met witte handschoenen en al zijn beoogde koopwaar kwam bekijken. "Die heeft er zeker een half uur gezeten." Emck benadrukt: "Dat zijn wel de uitzonderingen hoor." Maar Scheepmaker en Emck zorgen er wel voor dat de smurfen in de webshop er piekfijn uitzien. Scheepmaker: "Af en toe gaan ze bij mij in bad. Met een beetje wasmiddel en wasverzachter."


Showroom

In de showroom van Emck aan de Energieweg is het nu een beetje een chaos. In plastic verpakte smurfen liggen op hoopjes op tafels en op de vloer. Een hengelende smurf. Een vervaarlijk met een zwaard zwaaiende smurf. Een voetballende smurf. En natuurlijk smurfin in allerlei gedaanten. In een bruidsjurk. Als cupido. Maar ook stoer in een racewagen. Bluedwarfs.com is namelijk aan het uitbreiden. De webshop biedt inmiddels zo'n 1.500 smurfenartikelen aan. Niet alleen poppetjes. Ook kaartspellen, klokken en knuffels zijn in de webshop te vinden. Ze variëren nogal in prijs. Van enkele euro's tot artikelen die honderden euro's moeten kosten. De smurfenitems vliegen de hele wereld over. Van Japan en Australië tot Engeland en de Verenigde Staten. "Eigenlijk is Nederland voor mij maar een kleine markt." De smurfenminnende gemeenschap wacht in deze periode met spanning op de verschijning van de nieuwe smurfenfilm: 'De smurfen en het Verloren Dorp'. In deze film vindt smurfin een mysterieuze kaart naar een verloren dorp. Ze gaat samen met brilsmurf, potige smurf en klungelsmurf op pad. De film is sinds dit weekend in voorpremière. Emck is natuurlijk van de partij. Maar hij kijkt vooral uit naar de nieuwe figuurtjes die er naar aanleiding van de film weer verschijnen. Er komen ook weer smurfenspaaracties bij supermarkt PLUS en de McDonalds in sowieso Duitsland, weet Emck. "Dit wist ik al voordat die winkels het zelf wisten." De spaarartikelen die hierbij komen kijken, zijn voor de webshopeigenaar niet heel erg interessant. Maar: zijn vaste leveranciers - zoals Schleich, een Duitse grootmacht op het gebied van onder meer smurfenfiguurtjes - brengen weer een rijtje nieuwe figuren op de markt. "De merchandise zal goed verkopen", verwacht hij.

Beurs

Ondertussen is Emck ook bezig met het optuigen van een heuse smurfenbeurs in Leerdam, deze moet op zondag 25 juni plaatsvinden in de loods aan de Energieweg 15z. Hij organiseert het evenement in samenwerking met de Stichting van Smurfenverzamelaars. Verzamelaars kunnen op deze fair hun smurfenverzameling uitbreiden of juist smurfen te koop aanbieden. Emck verwacht veel bezoekers uit het buitenland, onder meer uit Duitsland en Frankrijk. Dat er tijdens de happening ook andere verzamelaars hun waren aanbieden, vindt Emck geen probleem. "Ik ben niet zo bang voor concurrentie. Ik zie het al goede manier om naamsbekendheid voor mezelf te genereren."

Tegenwoordig vertelt Roelof Emck op verjaardagen gewoon dat hij smurfen spaart en verkoopt. "De schaamte is inmiddels voorbij na vijfentwintig jaar sparen. Mijn vriendin is inmiddels gelukkig al om, dat scheelt ook al een hoop."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gemeente start met vervanging riolering in De Hagen in Vianen en wil wijk verfraaien en verduurzamen Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde Zomerweidedag in Hoef en Haag trekt recordaantal bezoekers fotoserie 10 uur geleden
Afbeelding
Grote opkomst clubkampioenschappen DOS Vianen Sport gisteren