• Met een wintersportdorp van Playmobil voor haar raam trekt Adriënne Wolters veel kijkers.
• Met een wintersportdorp van Playmobil voor haar raam trekt Adriënne Wolters veel kijkers. Foto: Elly van Kuilenburg

Adriënne Wolters uit Tiel maakte wintersportdorp van Playmobil

Nieuws 910 keer gelezen

TIEL • Adriënne Wolters uit Tiel bouwde van Playmobil een bijzonder wintersportdorp achter haar raam en krijgt daar veel reacties op. Het bouwen ervan ging niet vanzelf. 

Door haar hersenletsel was ze erg afhankelijk van anderen om haar project te laten slagen. 

De 31-jarige Adriënne is gediagnostiseerd met een niet-aangeboren hersenletsel. “Tijdens mijn geboorte bij het UMC in Utrecht is het misgegaan met het toepassen van de vacuümpomp”, vertelt ze. “Deze hebben ze aan de verkeerde kant van mijn hoofd geplaatst, vlakbij mijn oor. Die plek is erg kwetsbaar. Pas vijftien jaar later kwamen ze erachter dat ik daardoor een niet-aangeboren hersenletsel heb.”

Interesses

“De meeste mensen zien niet direct iets aan mij, daarom heb ik ook nooit hulp gekregen”, aldus Adriënne. “Op school had ik al veel moeite met mijn huiswerk en het plannen en organiseren ervan. Alles kost mij veel moeite, ik kan slecht tegen te veel prikkels en ik ben snel moe. Vroeger had ik veel toekomstdromen. Ik wilde archeoloog, chirurg of patholoog worden. Of iets met gehandicapte kinderen doen. Ook zou ik graag iets met sport, kunst, reizen en fotografie willen doen. Ik heb veel interesses.”

Pijn

“Het doet pijn dat ik mijn dromen niet kan waarmaken door mijn hersenletsel. Daarnaast heb ik ook fibromyalgie. Werken lukt mij niet. Ik ben afgekeurd en krijg een Wajong uitkering. Maar ik probeer mij thuis wel te vermaken. Ik ben niet zo’n uitkeringsligger op de bank. Ik game, teken en knutsel graag. Ook ga ik graag naar buiten met mijn hond Bliksem. Hij is mijn maatje en daardoor maak ik makkelijker contact met anderen. En ik ben ook erg blij met mijn wintersportdorp-project.”

Prachtig tafereel

Sinds maart staat er een prachtig tafereeltje achter het raam van Adriënnes woning. Maar het project was wel vertraagd. “Het was eerst de bedoeling om een kerstdorp te bouwen. Dat zou in december klaar moeten zijn. Maar het verliep niet helemaal volgens plan. En het is lastig dat ik altijd zo afhankelijk ben van andere mensen om mij ergens heen te brengen”, vertelt ze.

“Ik wilde graag zelf een hoog tafeltje in elkaar laten zetten om het dorp op te bouwen. Gewoon vier poten en een plaat. Maar mijn ouders waren het daar niet mee eens. En zij moesten mij vervoeren. Ze zijn allebei vaak erg druk met hun werk. Mijn moeder bracht een kleine witte eettafel van de kringloop mee. Ik zei: “Mam, dat past niet, dat is veel te laag.” Maar ze vonden deze optie goedkoper en beter. 

Uiteindelijk stortte mijn project op tafel in. Ik heb het toen even laten staan. Eind december kreeg ik met behulp van mijn ouders mijn hoge tafel, door materiaal bij een bouwmarkt te kopen. Ook Frans Ebbing heeft mij bij het project geholpen.”

Perfectionistisch

“Ik ben perfectionistisch en niet snel tevreden”, vervolgt Adriënne haar verhaal. “Het was voor mij de eerste keer om een berg te maken van piepschuim. In het begin had ik nog veel last van lijm dat door het piepschuim heen sijpelde. Uiteindelijk zat alles op de tafel vastgeplakt. Het is dagen nat geweest. Nu staat het op een witte plaat uit de winkel. Toen ik het klaar had moest ik het heel voorzichtig met drie personen omdraaien. Halverwege maart was het eindelijk klaar, daarom heb ik de kerstbomen maar weggelaten. Wel heb ik er verlichting op gemaakt, zodat het dorp ‘s avonds ook te zien is.”

Veel bekijks

Nu het project klaar is trekt het wintersporttafereeltje veel bekijks. “Ik krijg veel leuke reacties. Er waren mensen die elke dag hier voorbij fietsten en ineens het winterdorp zagen. Ze waren heel enthousiast. En er staan elke dag kinderen voor het raam.”

Adriënne is ook lid van een creatief platform. Ze heeft al eerder een Playmobil dorp gecreëerd. “Eind 2020 heb ik eens een expositie van Playmobil in de stad mogen doen”, vertelt zee. “Wel achter glas, vanwege corona. Dat werd georganiseerd door Frans Ebbing van het creatief platform, waar ik lid van ben. Ik kreeg daar ook veel positieve reacties op.”

Extra grote schuur

Of er nog een nieuw project komt? Adriënne denkt van wel. “Ik heb heel veel Playmobil. In Culemborg heb ik een loods, maar ik zou graag een woning willen met een extra grote schuur voor mijn Playmobil.”

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 18 uur geleden
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden