Anthon Vermazen, 100 jaar oud en al 84 jaar lid van het FNV, hier samen met zijn vrouw, Truus Vermeulen en de voorzitter van de FNV.
Anthon Vermazen, 100 jaar oud en al 84 jaar lid van het FNV, hier samen met zijn vrouw, Truus Vermeulen en de voorzitter van de FNV. Foto: Jan Bouwhuis

Anthon Vermazen viert 100ste verjaardag

28 jun, 08:00 Algemeen 82 keer gelezen

WADENOIJEN • Anthon Vermazen uit Wadenoijen is op zondag 18 juni honderd jaar geworden. Een mijlpaal die steeds meer maar toch nog altijd weinig mensen bereiken en dat in goede gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk! Zijn verjaardag werd uitbundig gevierd. 

De dag voor zijn verjaardag werd Anthon verrast door een voor hem heimelijk georganiseerde huldiging door de afdeling Lokaal Rivierenland Oost van het FNV (Federatie Nederlandse vakverenigingen). 

Anthon is het oudste vakbondslid van Nederland, hij is maar liefst al 84 jaar lid! Voorzitter van de vakbondsorganisatie, Tuur Elzinga, kwam de jarige persoonlijk feliciteren. Hij kreeg een getuigschrift en een beeld dat de vakbondskoepel onlangs heeft laten maken voor iedereen die 80 jaar lid is.

“In de loop van de dag begon ik iets te vermoeden”, vertelt Anthon, “maar de feestelijke samenkomst met een aantal vakbondsvrienden was toch een grote verrassing. Er was zelfs een oud-voorzitter aanwezig, die kwam met zijn scootmobiel naar binnen rijden. Ik waardeer het enorm!” 

Thuisgekomen werden Anthon en zijn vrouw Truus vervolgens verrast door de buurtbewoners. Die hadden hun huis ondertussen feestelijk versierd. Zondag, de dag van zijn verjaardag, wachtte hem een nieuw hoogtepunt. Samen met familieleden, vrienden en goede bekenden ging hij die dag varen in de Biesbos, maar liefst 59 man telde het gezelschap. Aan boord werd het een oergezellig feest en een reünie met de grote kring mensen met wie hij en Truus nauw contact hebben. De dag, vol herinneringen, werd afgesloten met een uitgebreid warm en koud buffet. 

Levensverhaal 

Anthon ontving veel post. Maandag de 20ste was de stapel schriftelijke felicitaties al aangegroeid tot bijna 100! Hoogtepunt was op die dag na zijn verjaardag het bezoek van burgemeester Beenakker, die zeer geïnteresseerd was in het levensverhaal van Anton die als jongste van een gezin met negen kinderen in bittere armoede opgroeide. Na de lagere school moest hij gaan werken, er was immers geen geld voor nette kleren of voor een fiets om hem in Tiel naar school te laten gaan. 

Met zijn zuurverdiende loon betaalde hij zelf een avondopleiding metaalbewerking. Hij werkte als jochie als dagloner bij boeren in de omgeving en woonde en werkte later ook twee jaar in Amsterdam bij de trammaatschappij, maar keerde al snel weer terug naar Wadenoijen.

“Mijn vrouw kon er niet aarden”, vertelt Anthon. Hij werkte bij de Chamotte Unie in Geldermalsen, een bedrijf dat vuurvaste materialen vervaardigde. “Ieder dubbeltje wat ik verdiende was thuis immers erg welkom”, aldus Anthon.  Tijdens de oorlog wist de slimme Anthon aan de Arbeitseinsatz te ontkomen door middel van een stuk spek en het zwaar aandikken van de ziekte van zijn vader! 

Zijn eerste vrouw overleed vrij jong, nog maar 53 jaar, Anthon is nu al weer ruim 50 jaar samen met zijn Truus. “Truus houdt mij jong en ondanks mijn hoge leeftijd kan ik me nog in bijna alles zelf redden. Ik werk nog regelmatig in de tuin en ik ben een tevreden mens. Ik lees de krant op de i-pad.”

Maatschappelijk actief

“Hij heeft ook maatschappelijk wel het één en ander gedaan” vertelt zijn vrouw Truus. Hij was onder andere medeoprichter van Lingia, de gymnastiekvereniging van Wadenoijen en was hij altijd bereid om een handje te helpen bij dorpsactiviteiten. 

Gedurende elf jaar was hij gemeenteraadslid voor de PvdA. Eerst bij de gemeente Wadenoijen toen dat nog een zelfstandige gemeente was waar ook Drumpt en het Buurtschap Passewaaij deel van uit maakten (tot 1956). 

“Na de herindeling in dat jaar werd een deel van Wadenoijen bij Zoelen gevoegd en werd ik daar raadslid”, aldus de 100-jarige. Lang was Vermazen ook bestuurslid van de metaalbewerkersbond van het FNV, lid van het afdelingsbestuur van VARA en ouderenbond ANBO en lid van de ondernemingsraad van De Chamotte. 

De laatste jaren is hij een trouwe gast op de avonden die Lia van Burk-Priester organiseert voor de donateurs van de Stichting Vrienden van de Kerk van Wadenoijen. Anton Vermazen vertelt dan op smakelijke wijze over het vroegere leven in Wadenoijen en omliggende plaatsen en schut tal van anekdotes uit zijn mouw. Met zijn geheugen is gelukkig nog niets mis!

Marjon de Lange

Marjon de Lange

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Fotoseries