• Badmeester Coen na 39 jaar met pensioen
• Badmeester Coen na 39 jaar met pensioen Foto: Nico Van Ganzewinkel

Badmeester Coen met pensioen: ‘Er is zo veel veranderd door de jaren heen’

Algemeen 5.860 keer gelezen

LEERDAM • Wanneer Coen Boekelman (66) deze week opstaat zal het toch even wennen zijn. Na 39 jaar is er vorige week namelijk een einde gekomen aan zijn carrier als badmeester. Boekelman, de man die vele Leerdammers leerde zwemmen, gaat aan de slag als havenmeester. Want stilzitten, dat kan hij nog altijd niet.

“Ik heb altijd iets gehad met water”, vertelt de hoofdrolspeler zelf. “Ik heb zes jaar bij de marine gezeten als duiker en heb ook altijd een boot gehad. Toen ik stopte bij de marine en bedacht wat ik toen wilde gaan doen, werd ik gevraagd om hier beheerder van de sporthal te worden. Als snel daarna bleek echter dat er een tekort was aan zwemonderwijzers en dus kwam de vraag of ik die opleiding ook niet wilde volgen. Dat ben ik gaan doen en de rest is geschiedenis.”

Verandering
Wanneer iemand 39 jaar een beroep uitoefent veranderen er uiteraard dingen in de loop der jaren. “Het vak ziet er vandaag de dag zo anders uit. Een kind moet tegenwoordig ook veel meer kunnen dan vroeger. Toen ik begon moest je om je A-diploma te behalen een baantje op je buik zwemmen, een baantje op je rug, even watertrappelen en je was klaar. Nu leer je kinderen veel meer om te overleven in moeilijke situaties.”

“Nu moet je om je A-diploma te behalen bijvoorbeeld al met kleren aan zwemmen. Ook de lesmethodes zijn veranderd. Ik ben van de oude stempel en wil alles zelf voordoen. Als ik lesgeef, spring ik de hele dag in en uit het bad, waardoor mijn ogen aan het eind van de dag helemaal rood doorlopen zijn. Nu zijn er bordjes die je op de kant kunt plakken, waar precies op staat wat de kinderen moeten doen. Ik vind dat onpersoonlijk.”

Fluitje
Wie ooit zwemles heeft gehad van Coen Boekelman, weet dat zijn fluitje nooit ver weg was. Wanneer hij hier kort, maar fel op blies, wist iedereen dat er geluisterd moest worden. “Ik ben altijd streng, maar rechtvaardig geweest. Ik ben heel duidelijk in wat wel en niet mag. En als iets vandaag niet mag, dan mag het morgen ook niet. Ik heb altijd vooral ervaren dat kinderen die duidelijkheid ook prettig vinden.”

“Natuurlijk was mijn directe aanpak voor sommigen ook niet prettig. Ik heb altijd gezegd dat wanneer een kind zich niet op zijn of haar gemak voelt, ze beter aan een andere badmeester gekoppeld kunnen worden. Het grappige is dat de probleemgevallen vaak bij mij in de groep kwamen, blijkbaar klik ik daar goed mee.”

Spelenderwijs
“Ik heb het altijd het leukst gevonden om de jongste kinderen les te geven, omdat je ze dan écht nog dingen kunt leren. Na een zekere leeftijd is het vooral meters maken en blijven oefenen. In het begin gaan ze met sprongen vooruit, en als dat bij een kind in mindere mate het geval is, ga je kijken hoe je dat wel voor elkaar kunt krijgen. Ieder kind vraagt een andere aanpak. De één springt als vanzelf in het water, terwijl de ander spelenderwijs steeds een stapje verder gaat.”

Wat ook veranderd is, is de omgang met ouders, die zitten niet meer op de publieke tribune bij iedere les. Boekelman: “Ze kunnen in de kantine zitten en de les op een scherm volgen, maar ze kunnen de ontwikkeling ook bijhouden in een app. Ergens vind ik het niks om dingen in te voeren op een tablet, maar dit is toch wel een mooi systeem.” 

Bemoeien ouders van nu zich meer met hun kinderen? “Nee hoor, dat is van alle tijden. Als een vriendje of vriendinnetje sneller gaat, zijn er altijd ouders die het daar niet mee eens zijn. Ik snap het ook, want zwemlessen zijn niet goedkoop. Ik heb altijd duidelijk geprobeerd uit te leggen waarom een kind niet door kon. Het is immers mijn verantwoordelijkheid om iemand te leren zwemmen.” 

Geliefd
Boekelman mocht dan zo nu en dan streng uit de hoek komen, wie hem aan het werk ziet op zijn laatste werkdag, ziet ook iemand die geliefd is. De ene gelukwens wordt afgewisseld met de andere en bedankjes in de vorm van cadeautjes van zwembadbezoekers volgen elkaar in rap tempo op. Het doet ‘Badmeester Coen’ zichtbaar goed.

Helemaal stilzitten gaat Boekelman dus niet, hij gaat aan de slag als havenmeester. “Dat past bij me, weer met mensen. Ik werk de ene week en de andere week ben ik vrij. Dan ga ik lekker hardlopen en fietsen. Want ik wil wel fit blijven.”

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden