Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
<p>&bull; Wethouder Cees Taal bewondert de groene kikkers die al in het Stadspark staan.</p>

• Wethouder Cees Taal bewondert de groene kikkers die al in het Stadspark staan.

(Foto: Mimi van Rossem)

Stadspark in Leerdam krijgt vorm

  •   keer gelezen

LEERDAM • Wie nu de Zuidwal oploopt, valt het gelijk op. De aanleg van het Stadspark dat naast de Glasloods wordt aangelegd is haast voltooid. Ook is door het weghalen van alle hekken rondom het park duidelijk zichtbaar dat het een open park is geworden, waar naast veel groen ook mooie kunstwerken te zien zijn.

Gemeentelijk cultuurbeleidsambtenaar Dick Admiraal vertelt tijdens een rondje door het park, waar ook de wethouder van cultuur Cees Taal bij aanwezig is, dat er kunst komt te staan of te liggen die door Leerdamse kunstenaars is gemaakt. 

Op de stenen muurtjes naast de terpen komen glazen stenen, vervaardigd door de glasblazers Geir Nustad, Josja Caecilia Schepman, Marinke van Zandwijk, Gert Bullée, Henk Verweij, de Belgische Maurice en Bernard Heesen. Die laatste heeft twee stenen gemaakt. Deze zijn gemaakt naar ontwerpen van vroeger, als eerbetoon aan alle glaskunstenaars die iets voor Leerdam betekend hebben. 

Rugstreeppadden
De glazen stenen die in de muurtjes rondom de terpen komen te liggen worden van onderuit verlicht en dat geeft zeker in de avond een mooi effect. Daarnaast kunnen de muurtjes zelf dienen als zitplaats, bezoekers mogen dus ook òp de glazen stenen zitten.

Verder komt op één van de terpen werk van Van Heesen te staan, getekend door kinderen van de basisscholen. Bij dit kunstwerk komen ook de glazen kunstwerkjes die bewaard zijn gebleven uit de Glazen Klok die begin 2000 in het trottoir van de Kerkstraat was geplaatst. 

Niet alleen het groen is inmiddels ingepland, ook de wandelpaden zijn aangelegd en intussen staat hier ook al het eerste stenen werk, gemaakt door beeldhouwer Gerard Akerboom. In dit beeld genaamd ‘Linge’ zijn de stromen van de Linge zichtbaar gemaakt in een vrouwenfiguur. 

Ook zitten op een van de andere terpen, die vlak naast de aanlegsteigers van de haven is aangelegd, al een aantal groene rugstreeppadden gemaakt door Akerboom. 

Niet alleen kunst
In het park komt ook het werk van de hand van Marco Lopulalan te staan waarvoor de uit Turkije afkomstig raadslid van de PvdA Kemal Koyuncu het initiatief heeft genomen. Koyuncu is twee weken geleden begonnen met een crowdfundactie om het kleurrijke beeld dat herinnert aan de vele arbeidsmigranten te realiseren.

Admiraal wijst tijdens het rondje door het Stadspark de plek aan waar het glazen beeld komt te staan. “Kijk de elektriciteit om het beeld te verlichten is al aangelegd”, merkt Admiraal op.

Naast kunst is er ook een klein speeltuintje in het park te vinden. Terwijl ouders genieten van al het moois in het park kunnen de kinderen zich uitleven op de schommel, de wip of de glijbaan.

Speciale wens
Verder is bij de aanleg van het Stadspark een wens ingewilligd van muziekvereniging Harmonie Aurora Leerdam. Zij wilden graag een open ruimte in het park om zomeravondconcerten te houden.

Cees Taal, wethouder cultuur, legt uit dat het publiek dan op de Zuidwal kan gaan zitten om te luisteren naar de concerten die in het park worden gehouden. Hij is erg blij met het resultaat. 

Taal hoopt dat dit het begin is van een kunstpark waar nog meer kunstwerken komen te staan. “Iedereen die een mooi idee heeft voor een kunstwerk kan zich aanmelden bij de gemeente. Ik hoop dat het park over een paar jaar helemaal vol kunst staat”, merkt Taal op. 

Met de aanleg van het Stadspark is de Glasroute, lopend van het Nationaal Glasmuseum naar de Houtloods en waar ook het Lingedijkpark, de Glazen Toren en het Molenpark onderdeel van uitmaken, nu gereed. De plannen voor de aanleg van deze Glasroute dateren uit 2013. De toenmalige wethouder Frank de Graaff heeft zich ingezet om de Glasroute te realiseren. De route zou bijdragen aan het trekken van toeristen.

De komende weken worden nog de laatste werkzaamheden verricht en worden de kunstwerken geplaatst. De officiële opening van het Stadspark is in april.

door Mimi van Rossem

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten