Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Beatrix bij Stedelijk Museum Vianen in beeldstaatsieportretten

Algemeen 582 keer gelezen

VIANEN • Het Stedelijk Museum Vianen viert haar 50-jarig bestaan met de jubileumtentoonstelling Beatrix in beeld.

Daarin wordt een grote selectie staatsieportretten getoond met onder andere de zeefdruk van ‘Beatrix met hoed’ door Carla Rodenberg, het ‘frontaal borststuk in regenjas’ van Marte Röling evenals het portret van Herman Gordijn uit 1982 gemaakt voor de Raad van State. Uniek is dat ook voorstudies voor oorspronkelijke werken zijn te bewonderen.

Mede dankzij bruiklenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Koninklijke Verzamelingen kunnen bovendien werken van bijvoorbeeld Bob Bruijn, Ger van Elk, Jeroen Henneman en Andy Warhol worden getoond. 

Er zijn talloze andere schilderijen, foto’s en beelden van prinses Beatrix gemaakt. Bijzondere aandacht is er ook voor ontwerpen van postzegels en munten, met ontwerpen van Auke de Vries, Peter Struycken, Irma Boom en Berend Strik.

Oranjes en Vianen
Vianen heeft van oudsher een warme band met de Oranjes en het koningshuis. Hiervan getuigen onder meer de jeugdvriendschap tussen Willem van Oranje en Hendrik van Brederode al in de 16e eeuw.

In 1993 werd het museum in het huidige pand Voorstraat 97 feestelijk geopend door prinses Margriet. 

In 2013 waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima op bezoek in Vianen vanwege hun provincietour. 

Met de tentoonstelling Beatrix in beeld, verwacht het Stedelijk Museum Vianen niet alleen fans van het koningshuis, maar ook liefhebbers van 20e-eeuwse kunst en vormgeving aan te spreken. 

De tentoonstelling heeft nationale allure en is te bezichtigen tot en met 31 januari. De officiële opening is op zaterdag 23 oktober om 16:00 uur en vindt plaats, in verband met de te verwachten belangstelling, in de Grote Kerk tegenover het museum.

De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij Gemeente Vijfheerenlanden Kunst en Cultuurfonds, BoazBank Beheersfonds en Hoogsteder Museum Stichting

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden