Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
• Bastiaan Kramer en Loes van Ruijven – van Leeuwen zijn enthousiast over de nieuwe banen.
• Bastiaan Kramer en Loes van Ruijven – van Leeuwen zijn enthousiast over de nieuwe banen. (Foto: Mimi van Rossem)

Tennis Club Leerdam krijgt padelbanen

  •   keer gelezen

LEERDAM • Padel, een mix tussen tennis en squash, is op dit moment een van de snelst groeiende sporten in ons land.Mede door de inzet van oud-voetbaltrainer Guus Hiddink die in 2006 een padelbaan liet bouwen op het PSV trainingscentrum. 


Binnenkort kan ook in Leerdam op padelbanen gespeeld worden, want eind november hoopt de Tennis Club Leerdam (TCL) twee van zulke banen in gebruik te nemen.

In 2018 heeft de vereniging besloten te onderzoeken of padel, dat gespeeld wordt in een soort tenniskooi met glazen wanden, ook iets voor TCL zou kunnen zijn. 

Want landelijk was de padelsport al aardig in opmars. Het bestuur van TCL wilde in deze ontwikkeling meegaan om ook spelers uit Leerdam en omgeving de mogelijkheid te bieden deze nieuwe tak van sport te beoefenen.

Populair
Voorzitter Loes van Ruijven–van Leeuwen vertelt over padel het volgende: “Deze zeer populaire sport wordt in de buitenlucht gepeeld en zit eigenlijk tussen tennis en squash in. Padel kan door jong en oud gespeeld worden.”

“Tijdens een openbare ledenvergadering in november 2020, waarbij het bestuur de plannen voor de mogelijke komst van twee padelbanen uitvoerig met de leden heeft besproken, is de knoop doorgehakt. We moesten er wel een tennisbaan voor opgeven, maar krijgen er twee padelbanen voor terug.” 

“Nadat de leden met het plan hadden ingestemd, moesten we op zoek naar een stuk grond waarop wij de banen konden aanleggen. Dat lukte niet zo goed, doordat grondeigenaren die naast onze tennisbanen grond bezitten, niet wilden meewerken. Daarom heeft het bestuur besloten om baan drie op te offeren voor de aanleg van de twee padelbanen. Baan drie gaf namelijk de mogelijkheid om een stuk uit te bouwen richting de Industrieweg. Dit was nodig omdat de twee padelbanen bij elkaar iets langer zijn dan een gewone tennisbaan. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de aanleg van de twee banen.”

Middelen
Naast het zoeken naar grond moest het bestuur ook op zoek naar financiële middelen om alles te kunnen bekostigen.

Van Ruijven: “De aanleg kost al gauw 130.000 euro, exclusief btw. Met behulp van de gemeente die 60 procent van de kosten subsidieert en het Rijk dat 20 procent van de kosten voor zijn rekening neemt, kunnen wij deze banen realiseren. Het bestuur vindt de padelbanen een mooie aanvulling voor TCL. Het is fijn dat mensen nu de keuze hebben om te tennissen of te padellen. Met de aanleg van deze banen hopen wij ook op een toename van nieuwe leden.” 

De club telt momenteel ruim 470 leden, waaronder ruim 100 jeugdleden.

Competities
Als de banen gereed zijn, worden er padellessen en -trainingen aangeboden. Ook worden er dan competities en toernooien gespeeld.

Tennistrainer Bastiaan Kramer van Tennisschool Kramer en Schuijt staat al in de startblokken om met de lessen te kunnen beginnen. Hij vertelt dat de lessen niet alleen gegeven worden aan volwassen spelers, maar ze ook geschikt zijn voor kinderen vanaf een jaar of tien, elf. 

Voorzitter Van Ruijven stelt vast dat de club zeer gelukkig is met alle vrijwilligers die bij TCL actief zijn. “Er zijn verschillende commissies gevormd voor de jeugd, dames, heren, senioren en er worden door de vrijwilligers toernooien en evenementen georganiseerd.”

“Dat kon natuurlijk niet tijdens coronatijd, maar omdat tennis een buitensport is zonder fysieke aanrakingen kon er al snel weer getennist worden. Dat is het voordeel van een buitensport. Van de 52 weken in een jaar is het al gauw mogelijk om tijdens 48 daarvan te tennissen. We hebben hier gelukkig geen extreem koude winters”, besluit Van Ruijven, die iedereen uitnodigt eens een kijkje bij TCL te komen nemen.

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten