Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
<p>&bull; Initiatiefneemsters Saskia en Lisette overhandigen de cheque aan Ren&eacute; Froger.</p>

• Initiatiefneemsters Saskia en Lisette overhandigen de cheque aan René Froger.

(Foto: Mimi van Rossem)

Tandenpoetssetjes voor kinderen Voedselbank dankzij initiatief uit Vianen

  •   keer gelezen

VIANEN • Dankzij de actie ‘Adopteer een Glimlach’, opgezet door de mondhygiënisten Saskia den Hartog en Lisette van der Harst, hebben de afgelopen drie maanden 10.000 kinderen van de Voedselbanken in Vianen en Scheveningen een tandenpoetssetje gekregen.


Om dit te vieren hebben de initiatiefneemsters afgelopen donderdag bij de Voedselbank Vianen een cheque overhandigd aan zanger René Froger, de ambassadeur Voedselbanken Nederland. 

De zanger nam ruim de tijd zich te laten informeren over deze bijzondere actie. Ook kreeg hij een rondleiding door de Voedselbank. Froger was erg onder de indruk van het vele werk dat de vrijwilligers verrichten om de, momenteel de 37, gebruikers van de Voedselbank wekelijks van een voedselpakket te voorzien. Ook was hij onder de indruk van de eerste verdieping van het pand waar een kledingbank is ingericht. 

“Dit kom je niet overal tegen hoor, dat mensen naast voedsel ook kleding kunnen krijgen”, merkte Froger op. Verder vertelde hij persoonlijke verzorging zeker zo belangrijk te vinden als goed voedsel. Dus is hij erg blij met het initiatief van Saskia den Hartog en Lisette van der Harst. 

Tijdens zijn toespraak zegde hij toe alle mondverzorgers die hij kent, te stimuleren om aan deze actie mee te doen. “Het zou mooi zijn als binnenkort alle mondzorgpraktijken in Nederland aan de actie ‘Adopteer een Glimlach’ meedoen en een Voedselbank in hun omgeving adopteren.”

Lockdown
In Nederland zijn 172 Voedselbanken waar ruim 33.000 kinderen gebruik van maken.

Lisette van der Harst en haar collega Saskia den Hartog kwamen op het idee van ‘Adopteer een glimlach’ tijdens één van de lockdowns. Doordat hun praktijken zes weken gesloten waren hadden ze alle tijd om daar eens grondig op te ruimen. Zij kwamen hierbij veel tandenborstels en tubes tandpasta tegen die ze in de loop van de jaren hadden verzameld. Dus besloten zij om tandenpoetspakketten voor de kinderen van klanten van de Voedselbank te maken. 

De Voedselbank in Vianen, één van de eerste Voedselbanken waar de pakketjes werden uitgedeeld, was hier erg blij mee. Door de vele positieve reacties die de twee hierop kregen, besloten zij ook andere mondzorgpraktijken te benaderen om aan deze actie mee te doen.

Den Hartog: “Meteen vanaf het begin waren deze enthousiast over ons initiatief. Mede door dit enthousiasme hebben we dit project uitgerold naar andere mondzorgpraktijken die de samenwerking met de lokale voedselbanken wilden aangegaan. Ieder kwartaal schenken nu 86 praktijken gezamenlijk 10.000 tandenpoetspakketten aan de lokale voedselbanken en de teller loopt nog steeds op.” 

Mooie glimlach
Ook wethouder Huib Zevenhuizen vindt het een goed initiatief om mondhygiënisten en tandartsen te koppelen aan Voedselbanken.

“Je staat er niet zo bij stil, maar een mooie glimlach is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Elke drie maanden een nieuwe tandenborstel en speciale kindertandpasta is het advies. Maar voor mensen die gebruik maken van de voedselbank is dat niet haalbaar. Ik ben daarom blij dat inmiddels 86 praktijken iedere drie maanden, en dat minstens een jaar lang, tandenpoetssetjes schenken voor kinderen van de Voedselbank van 0 tot 18 jaar.” 

In gesprek met de vrijwilligers en Froger kwam duidelijk naar voren dat er naast voedsel ook grote behoefte is aan verzorgingsproducten. Ook merkten vrijwilligers op dat ouders die bij de voedselbank komen hun kinderen tot 18 jaar gewoon naar de tandarts kunnen sturen. 

“Dit kost de ouders geen geld, want mondzorg voor kinderen tot 18 jaar zit gewoon in de zorgverzekering en wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering”, merkt een vrijwilliger op. Als de kinderen goede mondzorg krijgen zijn ze verzekerd van een goed gebit. 

Of zoals wethouder Zevenhuizen opmerkte: “De mond, de glimlach, is de spiegel van je gezondheid, maar ook van succes en de plek op de sociale en maatschappelijke ladder.”

Meer informatie over de actie ‘Adopteer een Glimlach’? Mail dan naar: denhartogsakia@gmail.com.

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten