Afbeelding
Foto: nl.123rf.com
ingezonden mededeling

Schenkbelasting, hoe zit dat precies?

Algemeen 299 keer gelezen

Het is bijna november, een maand dat veel mensen gaan schenken. 

Welke verschillende manieren om te schenken zijn er? 

Je kunt bijvoorbeeld geld schenken, dit is de meest bekende manier van schenken. Maar je kunt ook op andere manieren schenken, bijvoorbeeld door jouw huis (veel) goedkoper te verkopen aan bijvoorbeeld je kind of kleinkind. 

Ook kun je iemand geld lenen zonder dat je daarvoor rente ontvangt. 

Hoeveel schenkbelasting moet je betalen
Als je een schenking ontvangt, is het belangrijk om eerst te kijken of er vrijstellingen zijn. Zo mag je als ouder belastingvrij geld schenken aan je kinderen en kleinkinderen.

Je mag op dit moment 6604 euro schenken per kind en 3244 euro per kleinkind. Als je meer dan dit bedrag ontvangt, moet je daar schenkbelasting over betalen. Tot een schenking van 128.750 euro betaal je 10% schenkbelasting. Ontvang je meer, betaal je 20% aan belasting. 

Dus stel dat jij 10.000 euro krijgt, mag je de vrijstelling van 6604 euro daar vanaf trekken. Van het overgebleven bedrag betaal je 10% schenkbelasting. In dit geval betaal je dus over 3396 euro belasting (10.000 euro - 6604 euro). 

Eenmalige vrijstelling – schenking van je ouders
Je mag eenmalig een grote gift ontvangen van je ouders, zonder dat je daar belasting over betaalt.

• Eenmalig 26.881 euro. Dit bedrag mag je vrij besteden, zonder dat je hier schenkbelasting over betaalt.
• Eenmalig 55.996 euro. Dit bedrag moet besteed worden aan een studie die minstens 20.000 euro per jaar kost (zonder inwoning).
• Eenmalig 105.302 euro. Dit bedrag moet worden gebruikt voor het aankopen van een woning, verbouwing van de woning of voor het aflossen van de hypotheek.

Deze vrijstellingen kunnen niet gecombineerd worden met de jaarlijkse schenking van 6604 euro. 

Een schenking van iemand anders dan je ouders
Je kunt natuurlijk ook een schenking van iemand anders krijgen, in dit geval is de eerste 3244 euro belastingvrij. Over alles wat daarboven valt, betaal je schenkbelasting en dit is meer dan als je een schenking van je ouders krijgt.

Zo betaal je over een schenking tot 128.750 euro 30% schenkbelasting, dat is drie keer zoveel dan als je het van je ouders zou krijgen. 

Krijg je een schenking van boven de 128.750 euro, dan betaal je zelfs 40%. Dat is een verdubbeling. Het vrijgestelde bedrag van 3244 euro is per schenker. Het is dus mogelijk om van meerdere schenkers belastingvrij dit bedrag te ontvangen. 

Wie betaalt de schenkbelasting?
Je zou denken dat je als ontvanger van een schenking, de schenkbelasting moet betalen. Toch hoeft dit niet het geval te zijn.

Het is mogelijk dat de schenker, ook de schenkbelasting betaalt. We noemen dit ‘netto’ of ‘vrij van recht’ schenken. 

De belasting gaat dan alleen wel omhoog, omdat het betalen van de belasting ook onder schenken valt. 

Optellen van schenkingen
Er zijn wat regels rondom schenkingen ontvangen van meerdere personen/(gescheiden) ouders. Als je van meerdere personen een schenking ontvangt, hoeft dit niet bij elkaar te worden opgeteld.

Maar als jouw beide ouders een schenking doen, dient dit wel bij elkaar opgeteld te worden. Ook als zij gescheiden zijn. Valt de schenking onder de jaarlijkse vrijstelling, dan hoeft het niet te worden opgeteld.

Wat betekent het voor de erfbelasting
Je kunt een schenking zien als een soort voorschot op de erfenis. Het zorgt ervoor dat de erfenis kleiner wordt, waardoor nabestaanden minder erfbelasting betalen.

Tenzij de schenker binnen 180 dagen overlijdt, dan wordt het alsnog als erfenis gezien en dan betaal je er gewoon erfbelasting over. 

Vrijstelling van schenkbelasting
Er is een uitzondering op het vrijgestelde schenkbedrag. Namelijk als je geld schenkt voor de aankoop van een woning. Dan mag je belastingvrij tot 105.302 euro schenken, mits het gebruikt wordt voor de woning.

Ook moet de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar zijn. 

Daarnaast kun je ook belastingvrij schenken voor een dure studie. Ook dan moet de persoon in kwestie tussen de 18 en 40 jaar zijn. Je mag in dit geval maximaal 55.996 euro schenken. 

Voorwaarde is wel dat de studie minimaal 20.000 euro per jaar kost en je moet kunnen aantonen dat dit bedrag binnen twee jaar is gebruikt voor de studie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden