Afbeelding
ingezonden mededeling

Zo draag je bij aan verduurzaming Vijfheerenlanden

Algemeen 59 keer gelezen

Op 1 januari 2019 zijn Leerdam, Vianen en Zederik verenigd tot de huidige gemeente Vijfheerenlanden. Met een totale oppervlakte van ruim 153 km2 en zo’n 5.8000 inwoners is Vijfheerenlanden een unieke streek met veel cultuur en natuur.

De bewoners zijn er trots op en genieten elke dag van de omgeving in waar zij wonen. Er is ze er veel aan gelegen om met respect voor mens en milieu het karakter van deze groene streek te behouden. Duurzaamheid is een belangrijke kernwaarde voor alles wat ze doen. 

En daar kunnen alle bewoners van Vijfheerenlanden hun steentje aan bijdragen door energiebesparende maatregelen te nemen in hun eigen woonomgeving. Bijvoorbeeld door isolatie aan te brengen, zonneboilers te plaatsen en zonnepanelen te installeren. Echter, het aanschaffen van zonnepanelen kan behoorlijk in de papieren lopen. Gelukkig is het ook mogelijk om ze voordelig te huren. 

Het voordeel van zonnepanelen huren is dat je voor een maandelijks bedrag direct begint met energie besparen. Daarnaast komen het onderhoud en eventuele reparaties voor rekening van de verhuurder. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar er zijn wel een paar dingen waar je even goed op moet letten. In dit artikel geven we je informatie over huren zonnepanelen en hoe je de beste deal krijgt.

Geschikte daken
In principe kunnen zonnepanelen op elk dak geïnstalleerd worden. Met uitzondering van rieten daken vanwege brandgevaar en daken die pal op het Noorden liggen omdat daar nooit de zon op staat. Schuine daken zijn heel geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Omdat het dak van zichzelf al schuin is zijn vangen de zonnepanelen veel zonnestralen op. Bij platte daken moet er eerst een hekwerk geplaatst worden om de zonnepanelen kunstmatig schuin te zetten.

Vaste kosten
Als je gaat shoppen voor zonnepanelen is het verstandig om de verschillende voorwaarden die aanbieders voeren te vergelijken. Ga voor een vaste huurprijs gedurende de looptijd om tussentijdse huurverhogingen te voorkomen. Kijk hoeveel kWh de zonnepanelen leveren. Hoe meer kWh, hoe meer energie ze opwekken en hoe meer je bespaart.

Het spreekt voor zich dat je voor zonnepanelen met meer kWh ook een hogere huur betaalt. Een kosten/baten berekening brengt uitkomst. Ook is het zaak om te checken wat de extra eenmalige kosten zijn voor de installatie van het hele systeem, sommige aanbieders doen dat gratis.

Kopen na huurperiode
Over het algemeen duurt de huurperiode van zonnepanelen 10 jaar. In veel gevallen is het mogelijk om daarna de zonnepanelen over te nemen. Uiteraard tegen een sterk gereduceerde prijs. Vraag naar die mogelijkheid bij je aanbieder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden