Afbeelding
ingezonden mededeling

Uitvaartbranche steeds duurzamer

Algemeen 119 keer gelezen

Nu we steeds meer leren over het (negatieve) effect van ons dagelijkse handelen op onze omgeving en het klimaat, stijgt de vraag naar duurzame alternatieven. Binnen de uitvaartbranche ontstaan er ook steeds meer ontwikkelingen die rekening houden met de natuur.  Dit geldt ook voor de uitvaartsector in de regio.

Dit sluit goed aan met het Energieconvenant Vijfheerenlanden waar de gemeente Vianen zijn bijdrage aan heeft geleverd. Zie hier een overzicht van duurzame ontwikkelingen waar men uit kan kiezen bij het organiseren van een uitvaart.

Groene keuzes
Tegenwoordig is het zo dat hoe groener iemand leeft hoe beter. Daarom komen er ook steeds meer keuzes op het gebied van uitvaart. Een aantal groene keuzes die er gemaakt kunnen worden voor een uitvaart zijn:

• Biologisch eten serveren tijdens de dienst
• Het begraven op een natuurbegraafplaats
• Het versturen van digitale uitnodigingen of uitnodigingen op biologisch papier
• Een milieuvriendelijke kist, zowel in het fabriceren van de kist als de afbreekbaarheid van het materiaal
• Resomeren in plaats van begraven of cremeren, deze vorm van het `oplossen` van het lichaam is echter nu nog niet toegestaan in Nederland
• Gebruik van een fiets of een milieuvriendelijke rouwauto tijdens de uitvaart

Het is dus mogelijk om een uitvaart zo duurzaam aan te kleden als je zelf wilt. Voor veel mensen is dit erg belangrijk en steeds meer mensen hechten hier veel waarden aan.

Personaliseren uitvaart
Naast het duurzame aspect is er ook sprake van steeds meer personalisatie. Tegenwoordig is iedereen veel individualistischer ingesteld en staat de persoon meer centraal. De laatste jaren is er dan ook een opkomst van uitvaarten met een eigen invulling die verschilt van de traditionele. Hier zijn een aantal voorbeelden:

• Geen dresscode waarbij iedereen in het zwart komt, maar alle gasten in alledaagse kleding
• De keuze voor een artistieke of zelfontworpen grafsteen of urn
• Het gebruik van rouwvervoer dat bij de persoon past
• Het gebruik van thema`s voor de begrafenis die een persoonlijkheid benadrukken en niet per se droevig of zwaar zijn, bijvoorbeeld gastronomisch of oud Hollands
• Een vrijere invulling van de muziek, zoals het gebruik van dj`s en bands

Zo kan dus een uitvaart gepersonaliseerd worden. Het is ook steeds makkelijker om al voor het overlijden de wensen van uw uitvaart vast te leggen. Dit komt deels door bijvoorbeeld uitvaartverzekering. Daarnaast kunnen mensen via het internet veel beter inzicht krijgen in de mogelijkheden van een uitvaart en kan er inspiratie van over de hele wereld worden opgedaan.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden