Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Eindelijk geld voor vernieuwing kleedkamers Viko en MHC Vianen

Algemeen 857 keer gelezen

VIANEN • Een aardige meevaller voor korfbalvereniging Viko en hockeyvereniging MHC Vianen. De gemeente Vijfheerenlanden komt eindelijk over de brug met een bijdrage voor realisatie van zes nieuwe kleedkamers.

Officieel moet de gemeenteraad nog akkoord gaan met het collegevoorstel om een subsidie van in totaal 330.000 euro toe te kennen aan beide verenigingen.

Viko-voorzitter Tessa Crone is blij met de toezegging van de gemeente voor vier kleedkamers (220.000 euro). Maar ze blijft voorzichtig. "We hebben inmiddels de nodige ervaring. Ook in het verleden zijn meerdere malen toezeggingen gedaan, maar steeds zonder resultaat. Dus we gaan niet te vroeg juichen. Dat doen we pas als het geld op de begroting staat."

Uitbreiding van het aantal kleedkamers bij Viko vloeit voort uit de uitbreiding van het aantal velden in 2016. De huidige kantine en kleedkamers van Viko dateren overigens al uit de jaren tachtig. De accommodatie is sterk verouderd en niet duurzaam. Naast de gemeentelijke bijdrage voor de kleedkamers, gaat Viko voor eigen kosten de kantine opknappen. Tessa Crone: "De kantine wordt efficiënter, frisser en duurzamer. De oppervlakte blijft ongeveer gelijk."

Consultant
Kleedkamers en kantine zijn nu nog van elkaar gescheiden, maar zullen straks aan elkaar worden gekoppeld. "We hebben een consultant in de arm genomen, die ons wegwijs maakt op het gebied van subsidieregelingen. Zo is er een landelijke potje beschikbaar voor het duurzamer maken van sportaccommodaties." Het bestuur van Viko hoopt stilletjes dat de vernieuwde accommodatie reeds bij de start van het seizoen 2020/21 in gebruik kan worden genomen. "We ontkomen er niet aan dat een deel van de werkzaamheden zullen plaatsvinden tijdens het tweede deel van de veldcompetitie. Met handbalvereniging Omega hebben we inmiddels besproken om in die periode gebruik te maken van hun kantine. Dat is echter nog niet officieel toegezegd."

Eerdere plannen
In 2016 waren er nog vergevorderde plannen van Viko, MHCV en Omega (handbal) om een gezamenlijk clubhuis te realiseren op sportpark Blankensteijn. Toenmalige MHC-voorzitter Peter Beumer was zeer enthousiast. Want met het plan zouden de drie clubs een stuk goedkoper uit zijn dan in de huidige situatie. Het blijven onderhouden van drie dure en in verouderde clubhuizen kostte (en kost) de drie verenigingen immers veel geld en energie. Het streven was een gebouw dat verantwoord (duurzaam) zou worden gebouwd en door zoveel mogelijk mensen/groepen zou kunnen worden gebruikt. Het zou ook geschikt zijn voor kinderopvang, huiswerkbegeleiding, buitenschoolse opvang (BSO), peuteropvang, fysiotherapie en workshop- en vergaderfaciliteiten.

Maar het bleek dat er nogal wat haken en ogen aan het plan zaten. Want een sportpark is niet direct ook geschikt als scholenlocatie. Ook zou een jarenlange bestemmingsplan-procedure volgen. Het nieuwe bestuur van MHC-Vianen nam ook nadrukkelijk afstand van de ideeën van Peter Beumer. "Er was geen plan, geen onderbouwing", reageert huidig voorzitter Pepijn Peter vanaf zijn vakantieadres. "Er waren ideeën, maar het financieel risico was niet acceptabel."

In tegenstelling tot Viko heeft MHC -mede gezien de huidige financiële situatie- geen plannen om de eigen kantine op te knappen. Volgens voorzitter Peter zal de vereniging zich beperken tot het opknappen van de kleedkamers.


Dick Aanen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden