• Siebolt Nieuwenhuis tijdens zijn toespraak.
• Siebolt Nieuwenhuis tijdens zijn toespraak. (Foto: Nico van Ganzewinkel)

Nieuwenhuis vreest voor komst nieuwe lokale partijen

  •   686 keer gelezen

VIANEN • De herindeling in de Vijfheerenlanden zou wel eens kunnen leiden tot de oprichting van meer lokale partijen. Dat betoogde Siebolt Nieuwenhuis (VVD) afgelopen donderdag tijdens de buitengewone en tevens laatste raadsvergadering in een tot de laatste plaats gevulde Blauwe zaal van het nieuwe Viaanse theater.

"Kan ieder raadslid zich voegen in de nieuwe raad naar haar achterban in de hele Vijfheerenlanden of gaan de belangen van de inwoners van Vianen, dan wel Leerdam dan wel Zederik, prevaleren boven het grote Vijfheerenlanden belang? Voelen de kern bewoners in de Vijfheerenlanden zich nog wel gehoord? En hoe zit dat binnen fracties."

Nieuwenhuis heeft zijn ernstige twijfels. Van de 31 zetels in de nieuwe raad van Vijfheerenladnen zijn er ongeveer 10 in handen van Vianezen, de overige 21 heeft zijn of haar roots in Leerdam of Zederik ."Het effect van deze verdeling werd pijnlijk duidelijk rond het samenstellen van het profiel voor een interim burgemeester."

Volgens Nieuwenhuis zal de kernbetrokkenheid in sterkte eerder toenemen dan afnemen. "En dat kan leiden tot nieuwe lokale partijen. De vraag is dus relevant: is straks de tijd rijp voor de Viaanse Volks Partij, Leerdam Vooruit en Zederik Nu, of houden we hart en voeten droog?"

Roast
Nieuwenhuis nam overigens ook alle collega's nog een keer op een humoristische manier op de hak. De leukste 'roast' was bestemd voor wethouder Harry van Tilburg. "Harry, ik raad jou aan om morgen naar de drogist te gaan en daar Tena Man of Tena Lady' te kopen. Want dat voorkomt lekken." En tegen wethouder en voormalig Rabo-directeur: "Jouw aantreden als wethouder kende twee voordelen: jij paste goed op de centen en er mocht op zondag weer gepind worden."

Seniorenwoningen
Tirtsa Kamstra (ChristenUnie) keek vanuit de oppositie terug op de afgelopen raadsperiode. Ze vindt dat de Viaanse raad nou niet bepaald representatief was voor de Viaanse samenleving. "Als deze raad representatief is voor de samenleving denk ik dat het hard nodig is om het aantal seniorenwoningen uit te gaan breiden."

In de raad is bijvoorbeeld ook niemand met een een niet-westerse afkomst vertegenwoordigd is. En ook het percentage vrouwen is dramatisch laag. "Dat er zo weinig vrouwen zijn die in de raad willen blijf ik toch wel een beetje gek vinden. Kijk naar scholen. Als er iets geregeld moet worden. Wie staan er dan als eerste klaar? Juist ja: de moeders. Als er een enquête wordt gehouden wat er nou moet verbeteren, wie vult hem dan in? Juist: veelal vrouwen. Als er iets gebeurt in een dorp of een wijk en er moet actie ondernomen worden, wie beginnen dan als eerste met die actie? De vrouwen."

Vrouwen staan volgens Kamstra dus heel vaak aan het begin van actie. "En op de plek waar je echt het verschil kan maken zijn ze zo slecht vertegenwoordigd."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK