• De Recreanten met hun begeleiders, Wim Hoedeman (in de rolstoel) en Jan Scheringa (links naast hem).
• De Recreanten met hun begeleiders, Wim Hoedeman (in de rolstoel) en Jan Scheringa (links naast hem). (Foto: Nico van Ganzewinkel)

Nieuwe uitdossing voor De Recreanten

  •   275 keer gelezen

VIANEN • Ze zijn kleurrijk, niet alledaags en komen elke week trouw sporten in sporthal Helsdingen. Onlangs kregen De Recreanten een nieuwe, blauwe outfit waarmee ze uitbundig op de foto gingen.

De nieuwe tenues bieden meteen een mooie gelegenheid om dit buitenbeentje onder de Viaanse sportverenigingen eens wat beter te leren kennen. De ongeveer dertig leden van De Recreanten hebben met elkaar gemeen dat ze graag lekker en op hun eigen niveau willen bewegen, maar bij een reguliere sportvereniging niet terecht kunnen om uiteenlopende redenen.

Jan Scheringa nam ongeveer dertig jaar geleden het initiatief om De Recreanten op te richten, samen met Wim Hoedemakers. Wim, die zich alleen in een rolstoel kan voortbewegen, was actief op maatschappelijk gebied binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jan was destijds voorzitter van de Viaanse omnivereniging ASV '68. Deze laatstgenoemde vereniging omvatte zo goed als alle binnensporten in Vianen. Jan en Wim staken de koppen bij elkaar en vanuit ASV '68 is dertig jaar geleden sportvereniging De Recreanten opgericht. De twee mannen tafeltennissen nog steeds elke maandagavond fanatiek tegen elkaar.

In beginsel draaide het bij de gehandicaptensport in Vianen toentertijd alleen om De Regenboog. Dit kleinschalige wooninitiatief voor mensen met een verstandelijke beperking was in 1998 in Vianen opgericht. Daarnaast was er niets in Vianen voor deze doelgroep. "Vanuit De Regenboog zijn we op een gegeven moment gewoon maar eens begonnen", zegt Jan. "Met een stel vrijwilligers zijn we op cursus gegaan." Scheringa voelde zich wel een beetje een buitenstaander, zo vertelt hij. "Het was een heel ander wereldje. De manier waarop mensen met een beperking met je omgaan, daar moet je aan wennen en op een goede manier mee omgaan. Daarom was de cursus goed, maar ook voor het bedenken van allerlei spelvormen."

Het sporten van De Recreanten begon in de toenmalige mavo aan de Lijnbaan en vindt tegenwoordig plaats in het nieuwe sportcentrum Helsdingen. Jan: "We hebben ervoor moeten vechten om die maandagavond als vaste avond te houden door de jaren heen. Maar dat is voor deze sporters wel heel erg belangrijk: een vaste avond, op een vaste plek, op een vast tijdstip."

Vereniging De Recreanten draait op vrijwilligers die de sporters op maandagavond begeleiden. Ze verzinnen spellen en zoeken contact met andere verenigingen die een of twee keer per jaar een trainer 'uitlenen' voor een uurtje. Op die manier kunnen de sporters kennismaken met bijvoorbeeld volleyballen (Servia), korfballen (Viko) en hockeyen (MHC). Ook handbal (Omega), yoga, judo (Sport en Bewegen), zaalvoetbal en zitvolleybal zijn al langsgekomen bij De Recreanten in Helsdingen. De wisselwerking op maandagavond tussen de sporters onderling en met de begeleiders, is volgens Scheringa uniek. Hij vertelt: "De tekortkoming van de een kan juist een aanvulling zijn voor de ander. Zo kom je samen tot iets moois, of dat nou een punt is voor het team met trefbal of een mooie pass waaruit een doelpunt komt met voetballen."

Heeft De Recreanten nog ambities? Nee, die zijn er volgens Jan niet echt. Althans niet in de zin dat het allemaal beter, sneller, mooier moet. Jan: "Als ik dan toch een ambitie aan moet geven, dan is het: zo lekker door blijven gaan. Met een opkomst op maandag van vaak honderd procent heb je niet zoveel meer te wensen. Iedereen betrokken houden is een doel van ons. Verder geniet ik bijna elke maandag van mijn potje tafeltennis met Wim. Dat is voor mij genoeg."

Ook een keertje training geven van 19:00 tot 20:00 uur aan De Recreanten? Laat het weten en mail naar astridpel@gmail.com voor meer informatie over de mogelijkheden.

Astrid Pel

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK