Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Extra aandacht voor tweetalig onderwijs bij Lek en Linge

Algemeen 336 keer gelezen

CULEMBORG • Dat tweetalig onderwijs meer is dan alleen lessen volgen in het Engels en goed de taal leren spreken, bleek afgelopen week maar weer op ORS Lek en Linge in Culemborg. Tweetalige leerlingen stortten zich niet alleen op literaire meesters als Shakespeare en Dickens, maar gingen tevens aan de slag met 'Europa', het vluchtelingenvraagstuk en microkredieten.

"Leerlingen die tweetalig onderwijs volgen zijn actief en hebben oog voor de wereld om hen heen," zegt geschiedenisdocent Floor de Ronde. "Wij willen hen de kans geven zich te ontwikkelen tot betrokken wereldburgers en hen dus ook zo veel mogelijk aanbieden. Als het kan, halen we de wereld van buiten de school in."

En zo gingen de leerlingen van 3tvwo aan de slag met het Cross Your Borders, een vakoverstijgend, (inter)actief onderwijsproject over mondiale onrechtvaardigheid. Het doel van het project: leerlingen meer inzicht geven in de verschillende ontwikkelingsproblemen die er in de wereld spelen. Daags erop volgden interculturele workshops als henna tekenen en salsa dansen, terwijl de derde dag in het teken stond van de creatieve presentaties over hun bevindingen.

Het project werd feestelijk afgesloten in de aula met een prijsuitreiking voor de beste groepen. De Ronde: "Als het thema bootvluchtelingen ter sprake komt, zie je dat leerlingen tegelijk verrast en geshockeerd zijn dat zoiets zo maar gebeurt. Het is mooi om te zien dat bij derdejaars dan al het vlammetje ontbrandt dat ze er iets aan willen doen."

Shakespeare-project
Van een andere orde was het Shakespeare-project voor negentig tweedejaars vwo-leerlingen. Die kregen een workshop Macbeth van dramaturg Marc Norris waarin ze het echte Shakespeare-Engels spraken. Ook werkten ze met geluidseffecten, maakten kostuums, deden een webquest en stoeiden samen met een kunstdocent met andere toneelstukken van de grote schrijver, zoals Romeo and Juliet en A Midsummer's Night Dream.

Docent Engels Anna Rust: "Het voordeel van deze aanpak is dat leerlingen de stof heel snel oppakken." Voor de tweedejaars havo-leerlingen stond de afgelopen week in het teken van Charles Dickens en het Victoriaanse tijdperk. En na een inleiding over het vluchtelingenvraagstuk in Europa door Europarlementariër Kate Piri, reisden derdejaars leerlingen thavo naar Brussel.

Ook de vmbo-locatie van Lek en Linge had een bijzonder tweetalig project, maar dan voor de docenten. Coördinatoren tweetalig vmbo-t uit heel Nederland kwamen naar Culemborg voor een werk- en netwerkdag.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden