Afbeelding
Foto: Ron van Zal
filmpje

Terugblik op het koninklijk bezoek aan Everdingen

Algemeen 1.120 keer gelezen

EVERDINGEN • Hetty Dortland en Liz Geurts van stichting Vitaal Dorp "schoten zowat door het dak" toen ze enige tijd geleden werden gebeld of ze wilden meewerken aan een bezoek koning Willem-Alexander aan Everdingen. Maar toen moesten zij en enkele direct betrokkenen het nog wel weken stilhouden. En ondertussen wel een programma in elkaar draaien. Terugblik op het koninklijke bezoek.

Echt nerveus was Hetty woensdag niet voor het bezoek van koning Willem-Alexander. "Natuurlijk heb je een bepaalde spanning, maar het gaat om iets wat ons aan het hart ligt. Daar hoef je niet zenuwachtig voor te zijn."

Ze was ook vooral blij dat ze 'het grote geheim' waar zij en enkele betrokkenen nu al enige weken mee rondliepen, niet lang voor zich hoefde te houden. De koning naar Everdingen! "Toen we benaderd werden, schoten we natuurlijk zowat door het dak. Het is gewoon heel bijzonder. Daarom is het zo lastig om het stil te houden, je bent er zo vol van."  

Maar ondertussen moesten er wel mensen opgetrommeld worden, samen met Liz Geurts draaide Hetty Dortland een programma in elkaar voor de koning. Doel: vertellen over alle bezigheden van stichting Vitaal Dorp en haar initiatieven om Everdingen bruisend te houden. Hetty: "We hebben tegen veel mensen gezegd dat de directeur van het Oranjefonds en de burgemeester langs zouden komen." De specifieke aanleiding van het bezoek van koning Willem-Alexander aan Everdingen was het project 'Samen ouder', van het Oranjefonds. Dit programma stimuleert initiatieven die ouderen meer bij de samenleving willen betrekken.

Vitaal Dorp doet daar natuurlijk al ijverig aan mee, dankzij de stichting heeft Everdingen een supermarktje, een zorgpunt, een koffiehoek en een bibliotheek. Allemaal gerund door vrijwilligers, mensen met een arbeidsbeperking en deelnemers aan re-integratieprojecten, zij helpen mee om deze voorzieningen te laten draaien.

Hetty: "Voor ons was het heel belangrijk dat alles aan bod kwam tijdens het bezoek, dat de vrijwilligers en meewerkers in beeld komen. Daar waren wij druk mee. Je wilt zoveel laten zien. Maar vooral: wij doen het hier met elkaar. Het is toch een stukje waardering, zo'n bezoek, voor heel Everdingen."

Willem-Alexander bezocht zowel het Landgoed Everstein als de buurtsuper Winkel & Zo , later was er ook in het dorpshuis nog een gesprek. De koning was volgens Hetty "heel relaxed". Ze vertelt: "Hij breekt meteen het ijs, je kunt merken dat hij dat gewend is. Hij was heel geïnteresseerd en erg rustig."   

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden