• Artistiek leider Anne-Marie Grosfeld en vice-voorzitter Erik Schut.
• Artistiek leider Anne-Marie Grosfeld en vice-voorzitter Erik Schut. Foto: Nico van Ganzewinkel

Toneelroute in teken Waterjaar Vianen

Algemeen 894 keer gelezen

VIANEN • De Toneelroute 2018 staat op zondag 9 september in het teken van het Waterjaar. Met als hoogtepunt 'Storm aan de Lek', een bewerking van Shakespeare's toneelstuk De Storm ('The Tempest').

Na het enorme succes van 2016 zijn inmiddels de voorbereidingen voor de vierde editie van de Toneelroute gestart. Vrijdagavond was de kick-off in het Stedelijk Museum.

Ook dit jaar mag het publiek artistieke hoogstandjes verwachten van Viaanse amateurtoneelspelers. "Tussen de Lek en de theetuin bij de stadsmuur worden die middag ongeveer 25 voorstellingen gespeeld, waarvan zo'n tien in de buitenlucht en de rest in de panden aan de Voorstraat en de Kortendijk", zegt artistiek leider Anne-Marie Grosfeld.

Water
Vrijwel alle voorstellingen hebben dit jaar iets van doen met de diverse aspecten van het water en het Waterjaar. Zoals een voorstelling waarin het wijwater centraal staat in de vroegere katholieke Schuilkerk, tegenwoordig onderdeel van het Stedelijk Museum. Verder scènes over kibbelende zalmvissers die er uiteindelijk voor zorgen dat er geen vis meer te vinden is in de Lek. Of de komische voorstelling met een wasvrouw in de hoofdrol die een dronkenlap van een echtgenoot op z'n nummer zet. Leden van de herensociëteit doen toepasselijk iets met het thema 'water bij de borrel'.

Ook dit jaar zullen troubadours zorgen voor sfeervolle klanken bij de cafés. Net als in 2016 kan de Toneelroute kan weer rekenen op bijdragen van Arda Cassee, theatergroep Splinter uit Houten en theaterkoor 'Tot en met'. John Toxopeus levert enkele prachtige waterverhalen.

Cantate
De aftrap op zondag 9 september wordt gegeven in de Grote Kerk, met delen uit de humoristische cantate 'De Schipbreuk' van Johan Wagenaar die gezongen door het Kamerkoor Vianen. En vervolgens de proloog en de openingsscène uit 'Storm aan de Lek', een bewerking van Shakespeare's De Storm ('De Tempest'). Overige scènes van dit klassieke stuk worden die middag gespeeld in vijf binnentuinen achter enkele panden in de Voorstraat.

Anne-Marie Grosfeld, in het dagelijks leven docent drama in Nieuwegein, is blij dat ze dit jaar opnieuw haar steentje kan bijdragen aan de Toneelroute. "Ik vind het belangrijk om iets te doen voor de gemeenschap. En het motiveert enorm om te zien dat er zoveel talent en bevlogenheid is in Vianen. Ik ga me overigens niet meer intensief bemoeien met alle individuele voorstellingen. Dat laat ik over aan andere regisseurs. Ik beoordeel uiteindelijk wel hoe het er speltechnisch uitziet."

Kippenvel
Erik Schut is vice-voorzitter van de Toneelroute. Eén van de belangrijkste taken is het binnenhalen van sponsorgelden. "Ik heb in 2016 meegelopen met de rouwstoet voor Walraven van Brederode. Daar heb ik nog steeds een heel goed gevoel over. Hoe we met honderd andere Vianezen voetje voor voetje via de Lekpoort de Voorstraat opliepen en dan de reacties van het publiek. Daar krijg ik nog steeds kippenvel van. Heel mooi was ook het moment dat alle spelers en andere vrijwilligers na de Toneelroute bijeen kwamen in de Burgerzaal van het Stadhuis. Iedereen was moe na vier uur spelen, maar ook zo enthousiasti en zo trots dat het allemaal gelukt was.."

Schut merkt dat de Toneelroute mensen in Vianen verbindt. "Wildvreemden worden aan elkaar gekoppeld, je maakt gebruik van elkaars capaciteiten. Mensen raken geïnspireerd als ze zien dat ook hun buurman meespeelt."

Vrijwilligers gezocht
De organisatie is nog op zoek naar acteurs en actrices. In totaal zullen er circa honderd in actie komen. Maar ook decorbouwers, naaisters, op- en afbouwers, suppoosten, EHBO'ers, verkeersregelaars en cateraars voor de deelnemers kunnen zich melden. Aanmelden kan via info@toneelroute.nl

Meer informatie:

www.toneelroute.nl

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden