• Extreme Temptation wordt binnenkort verscheept naar Amerika.
• Extreme Temptation wordt binnenkort verscheept naar Amerika. Foto: Peter Verbeek

Extreme Temptation op American Tour

Sport 3.168 keer gelezen

VIANEN • Het team van Extreme Temptation kan terugzien op een geslaagd seizoen. Wie tweede wordt in het eindklassement van de Pro Stock klasse tot 3,5 ton, derde in het Eurocup-circuit en winnaar van het Europees kampioenschap in Stroe heeft een status om trots op te zijn.

Het verhaal begint in het midden van de jaren negentig. De toen 16-jarige William de Vos maakte zijn opwachting in het tractor pulling wereldje in de standaardklasse tot 5,4 ton, met een trekker van een toenmalige werkgever. Later kwam hij in contact met Manus en Henri Versluis uit Zijderveld. Die waren de standaardklasse ontstegen en bezig om team Red Impact, in de veel krachtiger Farm Stock klasse, op poten te zetten.

Hoofdsponsor
"Maar ik wilde nóg meer", vertelt De Vos. "In de Pro Stock klasse kan dat. Ik werkte bij aannemersbedrijf Van Wijk in Nieuwegein, en in 2005 is directeur Chris van Wijk hoofdsponsor geworden. Hij stelde bovendien zijn werkplaats beschikbaar. Samen met Jaap en John Beverloo hebben we een machine gebouwd die weinig meer heeft van een landbouwtrekker."

De motor, een Case International MX 270 met een vermogen van 200 pk, was standaard. De Vos: "Daar is dusdanig veel aan veranderd dat het vermogen vele malen méér is geworden. Los van het aluminium plaatwerk, dat samen met een ontwerper is bedacht en in Amerika is gemaakt, hebben we al het andere voor het grootste deel zelf geconstrueerd."

Nationele titel
Dat hadden de mannen goed gedaan, want in 2008 wonnen ze hun eerste nationale titel. Niet veel later is weer een gebruikte standaardmotor aangeschaft, een Case International MX 335 met inmiddels een vermogen tot wel 3.000 pk. De Extreme Temptation ziet er uit als een gelikt showmodel. Voor het team, uitgebreid met Jerry Bel en Edwin Koedam, is het bouwen, controleren en sleutelen een hobby waar veel vrije tijd en menige vakantiedag aan opgaan. Het deelnemen aan wedstrijden is pure sport.

"In het seizoen zijn we bijna elk weekeind op pad", zegt William de Vos, die vrijwel alle wedstrijden achter het stuur zit. "We rijden er jaarlijks zo'n tien in Nederland, zes ergens in Europa en doen ook graag mee aan demonstraties. Omdat onze machine veel lawaai maakt en vette rookpluimen uitspuugt zijn we de blikvangers tijdens wedstrijden waar het er veel rustiger aan toe gaat. Naast een nationale titel in 2016 zijn we zowel in 2015 als in 2017 Europees kampioen geworden. We zijn onlangs uitgenodigd om in januari en februari, in Gordyville en Louisville, mee te doen aan twee wedstrijden van de American Tour. Dat wordt voor ons een avontuur waar we vreselijk veel zin in hebben."

Peter Verbeek

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden