Gemeentenieuws Molenlanden

Ik heb veel bewondering voor de mensen die hun huis openstellen voor Oekraïners op de vlucht.
Ik heb veel bewondering voor de mensen die hun huis openstellen voor Oekraïners op de vlucht. Foto: Theo Segers

Column Theo Segers: ‘Petje af!’

Column 167 keer gelezen

De oorlog in Oekraïne gaat maar door. De beelden van verwoeste dorpen en steden zijn zeer indringend en geven scherp weer hoe ernstig de situatie is. Het einde van de oorlog en alle pijn en verdriet lijkt nog niet in zicht. De ontmoeting met enkele van de ruim 300 Oekraïners in Molenlanden maakt het tastbaarder en concreter. Afgelopen week was er een tweede avond van gastouders van Oekraïners (zie foto). Ditmaal werd deze ontmoeting gehouden in Molenaarsgraaf/Brandwijk. Indrukwekkend zijn de verhalen en dilemma’s die werden gedeeld.

Ik heb veel bewondering voor de mensen die hun huis openstellen voor Oekraïners op de vlucht. Je huis, keuken en badkamer delen. Met elkaar samenleven en kennismaken met alle cultuurverschillen. Je weg vinden in het omgaan met alle onzekerheid, zorgen en leed van alles wat een oorlog teweegbrengt. Het is een hele opgave. Oprecht mijn petje af!

Vorige week heb ik ook een bezoek gebracht aan een Oekraïens gezin dat is opgevangen op een van onze industrieterreinen in de gemeente. Met behulp van de vertaalapp had ik een kort gesprek met de moeder van het gezin. Haar man was in de omgeving aan het werk. Het kantoor van het bedrijf was omgebouwd tot een woning. Een douche was aangebracht, wasmachine en droger aangeschaft. Alles belangeloos door het bedrijf en zonder er ruchtbaarheid aan te geven (daarom schrijf ik zonder naam en plaats). Werkgevers die oog hebben voor de Oekraïners in onze gemeente, bedrijven die ruimten belangeloos beschikbaar stellen, particulieren die hun huis openstellen; ik heb er zeer veel bewondering voor. Je laat deze vluchtelingen immers niet alleen toe in een ruimte, maar ook in je leven. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, hartelijk dank hiervoor. En natuurlijk ook mijn dank aan iedereen die op een andere manier een klein of groot steentje bijdraagt.

Nu de situatie langer duurt, zoeken we meer woonruimten die langduriger beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan lege mantelzorgwoningen, voorhuizen of delen van boerderijen, stacaravans, B&B’s. Als jullie wat weten, geef het aan ons door via crisisteam@jouwgemeente.nl. Op die manier kunnen Oekraïners die bij particulieren zijn ondergebracht ‘doorschuiven’ naar woonruimten die langdurig beschikbaar zijn

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen