Foto: Aangeleverd

Groei groene daken Molenlanden

  •   keer gelezen

In 2021 deden 60 particulieren een beroep op de subsidieregeling Groene Daken. Inmiddels is 1300 m² aan groene daken in de gemeente Molenlanden gerealiseerd. Dit zijn daken met mos, sedum, gras of kruiden. Door dit succes heeft het college van Molenlanden besloten deze regeling met een jaar te verlengen. Hiervoor is een bedrag van € 50.000,- beschikbaar gesteld.

De regeling loopt tot 1 januari 2023, en is bedoeld voor woningeigenaren en huurders van woningen in de gemeente Molenlanden. Wethouder Teunis-Jacob Slob: “We waarderen enorm dat inwoners een groen dak aanleggen. Ook in onze groene gemeente kan de biodiversiteit een handje geholpen worden. We leven in een plattelandsgemeente, maar ons groen is vaak ‘veel van hetzelfde’. Een groen dak is zeer divers en kent veel voordelen voor natuur en milieu. Insecten en vogels maken er bijvoorbeeld dankbaar gebruik van.”

Minder energieverbruik en minder wateroverlast

Groene daken houden (regen)water langer vast. Dit heeft voordelen voor de waterafvoer, deze is constanter, ook bij hevige regenval. Een bijkomend voordeel van een groen dak is dat het energie bespaart. Een groen dak heeft een isolerende werking, zodat er minder energie nodig is om de woning te koelen of te verwarmen. De aanleg van groene daken levert dus ook een bijdrage aan het verminderen van CO² uitstoot.

Zelf aan de slag

Bewoners mogen het groene dak dit keer ook zelf aanleggen. In tegenstelling tot de subsidieregeling van 2021 is het geen vereiste dat de aanleg van het groene dak door een specialistisch bedrijf wordt uitgevoerd. Voor de regeling geldt dat het minimale dakoppervlak 5 m² bedraagt. De hoogte van subsidie bedraagt maximaal € 25,- per m² te realiseren groen dak, met een maximum van € 15.000,- per aanvraag. Woningcoöperaties en Verenigingen van Eigenaren kunnen ook een beroep doen op de regeling.

Meer informatie over de regeling en hoe de subsidie kan worden aangevraagd vindt u op www.molenlanden.nl/subsidieregeling-groene-daken


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.