<p>&#39;Ook artsen blijven ons erop wijzen: sport en beweeg&#39;</p>

'Ook artsen blijven ons erop wijzen: sport en beweeg'

(Foto: Gemeente Molenlanden)

Column Theo Segers: Sport en bewegen

  •   keer gelezen

Vorige week las ik in een van de ochtendkranten dat sporters en vooral hun coaches zich zorgen maken over de zichtbare achteruitgang van de conditie van jong en oud. ‘De maximale zuurstofopname van jongeren neemt af.‘ De coaches benadrukten: ‘Denk niet dat het alleen voor jou geldt, dan heb je het mis. Breng bijvoorbeeld je kind niet met de auto naar school, maar ga fietsen’. Het is de keiharde realiteit voor ons allemaal.

De boodschap is volstrekt helder en komt niet alleen uit de sportwereld. Ook artsen blijven ons erop wijzen: sport en beweeg. Hardlopen is voor mij, door zwakke knieën, geen optie. Wandelen en fietsen kan gelukkig wel. Dat probeer ik dan ook te doen en het abonnement op het zwembad is al weer gekocht. Doen wat in je vermogen ligt, is de kunst. Laatst sprak ik een oudere inwoner die even op zijn rollator zat te rusten op het Dirk IV-plein in Hoornaar. Hij had plezier in een praatje, maar ging ook zo vaak mogelijk op pad voor een rondje. Op 1 april mochten de kinderburgemeester en ik het nieuwe pand van de sportschool Olympia in Groot-Ammers heropenen. Prachtig, echt overal zijn mogelijkheden om te sporten en te bewegen.

Op 16 april wordt de Arno Wallaard Memorial weer gehouden. In 2019 is de eendaagse wielerwedstrijd, opgenomen in de UCI 1.2 categorie, door de Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden voor het laatst gereden. Deze wedstrijd leent haar naam aan de veelbelovende wielrenner uit Noordeloos, Arno Wallaard die op 26 jarige leeftijd in 2006 overleed. Langs het parcours of via de uitzending van deze schitterende polderkoers kunt u de renners in actie zien.

Op 18 april kunt u zelf de daad bij het woord voegen en op de fiets stappen. Spring op de racefiets, elektrische fiets of de gewone tweewieler om een deel van het parcours af te leggen. Deze toertocht is een uitje voor het hele gezin, er is voor ieder wat wils: 11, 60, 95 of 120 km. Opstappen kan in Oud-Alblas of in Meerkerk. Wel eerst aanmelden via de site: arnowallaardmemorial.nl/toertocht/.

Hardlopen, fietsen, wandelen, sportschool of anderszins… Kom in beweging, ga sporten of maak je dagelijkse ommetje. Werk aan je eigen conditie en gezondheid!

Ps: Per abuis stond deze column niet in z’n geheel in de papieren versie van Het Kontakt. 


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.