<p>Geel en blauw; een vredig beeld hier in de polder. En ik moet aan Oekra&iuml;ne denken: geel en blauw.</p>

Geel en blauw; een vredig beeld hier in de polder. En ik moet aan Oekraïne denken: geel en blauw.

(Foto: Theo Segers)

Column Theo Segers: Lente en 11.489 Molenlanders

  •   keer gelezen

Onmiskenbaar, het is lente. Zoals je weet produceer ik deze schrijfseltjes - ook wel een column genoemd - op maandagmorgen vroeg. Meestal zet ik de wekker, om rond 06.30 achter de computer te gaan schrijven.

Vandaag 21 maart, de eerste dag van de meteorologische lente, is de lucht strak blauw en de zon is nog niet op. Er ligt een klein beetje ijs op de autoruit en over de polder hangt een kleine laag mist. Het belooft een prachtige dag te worden: lente.

De zorgvuldig gepote gele narcissen komen uit. Er staat een bak met blauwe hyacinten voor mijn raam. Geel en blauw; een vredig beeld hier in de polder. En ik moet aan Oekraïne denken: geel en blauw. Hier vredig, zon, stilte, lente en daar, 1500 km oostelijker, mensen op de vlucht, dood en geweld, honger, gewonden, schuilkelders, dreiging. Oorlog …

Veel Molenlanders zetten zich in en steken hun handen uit de mouwen. Daar heb ik veel respect voor en ik wil hen bedanken. Ook als je geen Oekraïense vluchtelingen thuis kunt opvangen, dan nog kan je helpen. Er is genoeg te doen, doneer geld of spullen, biedt je handen aan, noem maar op. Op dit moment zoeken we - ook in Molenlanden - naar woonruimte waar Oekraïners langdurig zelfstandig kunnen wonen.

Lente en 11.489 Molenlanders koos ik als titel. Wat heeft dat te betekenen? Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week zijn 23.014 stemmen uitgebracht. Hartelijk dank voor die stem! In totaal gingen 11.489 inwoners uit Molenlanden niet stemmen. Hoe komt dat? Waarom bleven ze thuis? Aan het weer heeft het niet gelegen, want het was een prachtige dag. Maar wat was dan de reden? Ik kom het graag te weten en misschien wil je daarmee helpen. Vraag het eens na in je omgeving. Begin het gesprek over nut en noodzaak van de lokale democratie. Waarom stem je wel, of stem je niet? Naar de antwoorden ben ik best nieuwsgierig.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.