Foto: Stockfoto

Fijne jaarwisseling!

  •   keer gelezen

Deze week is het oud en nieuw. Het was een bijzonder jaar en het wordt ook een bijzondere jaarwisseling. Zonder vuurwerk en met maximaal 4 personen per dag (exclusief kinderen tot en met 12 jaar) vanwege de coronamaatregelen. Doe vooraf een zelftest. Buiten geldt een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op één adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.

We hopen dat u ondanks alles toch een fijne jaarwisseling heeft.

Houd contact, maar volgens de regels

Ook in deze tijd hebben we behoefte aan contact. Contact hoeft niet altijd fysiek, maar kan soms ook anders. (Video)bellen, berichtjes sturen of een kaart is altijd mogelijk. Vraagt u mensen bij u thuis op bezoek? Houd dan rekening met de geldende regels. Het advies is: houd 1,5 meter afstand.

Landelijk vuurwerkverbod

Vuurwerk mag normaal gesproken alleen afgestoken worden in een korte periode rond de jaarwisseling. Door dit jaar opnieuw geen oudejaarsvuurwerk af te steken draagt iedereen bij aan het ontlasten van de medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en BOA’s. Het landelijke verbod op oudejaarsvuurwerk geldt helaas ook dit jaar weer.

Fop- en schertsvuurwerk wel toegestaan

Het landelijke vuurwerkverbod geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1-vuurwerk) is nog wel toegestaan. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand. Voldoende afstand tot andere mensen, maar ook tot objecten. Let vooral op bij huizen met rieten daken.

Spreek elkaar aan of meld onveilige situaties

We vragen u om alert te zijn op vernielingen en bezit en gebruik van vuurwerk (behalve categorie F1, fop- en schertsvuurwerk). Spreek elkaar aan of, als dit niet mogelijk is, meld een onveilige situatie. Dit kan bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Melden is altijd goed, ook al is er niet altijd gelegenheid om direct naar de locatie te rijden. Zo komen locaties waar frequent afgestoken wordt in beeld en kan er ook op andere momenten op geacteerd worden

Spoed? Bel 112

Voor de opsporing van daders is de politie grotendeels afhankelijk van meldingen. Bent u getuige van een vernieling of het afsteken van zwaar vuurwerk (dus geen categorie F1, fop- en schertsvuurwerk)? Bel dan direct 112. Ook al vluchten daders weg, u kunt doorgeven welke kant ze op gaan en de politie zo op het juiste spoor zetten.

Ruim losse spullen op

U kunt meehelpen vernielingen te voorkomen door losse spullen rond uw huis op te ruimen. Laat uw kliko niet op straat staan. Zet geen vuil naast de vuilcontainers of oude kerstbomen op straat. Deze losse brandbare materialen vormen een makkelijk doelwit van brandstichting.

Wat zijn de regels voor carbid?

Schieten met carbid mag alleen buiten bebouwde kom. Er zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Schieten mag alleen tussen 31 december 2021 10.00 uur en 1 januari 2022 02.00 uur. Schieten met harde materialen, zoals metalen busdeksels, is verboden. En vanzelfsprekend gelden ook hierbij de coronamaatregelen.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.