<p>Marja de Vries is contactpersoon voor Buurtattentie in Goudriaan</p>

Marja de Vries is contactpersoon voor Buurtattentie in Goudriaan

(Foto: Ferry Verheij)

Buurtattentie: Duw in de rug voor échte aandacht

  •   keer gelezen

Via het nieuwe initiatief Buurtattentie zetten inwoners van gemeente Molenlanden zich in om de onderlinge aandacht voor elkaar in de buurten en wijken te stimuleren. Eén van hen is Marja de Vries, contactpersoon voor Goudriaan. “Het gaat er vooral om je bewust te worden van hoeveel meerwaarde écht contact met elkaar voor de ander, maar zeker ook voor jezelf, kan betekenen.”

Maatschappelijk betrokken, zo kun je Marja de Vries gerust omschrijven. Via de gemeentelijke Adviesraad Sociaal Domein kwam ze ook in beeld voor Buurtattentie. Een actie waar ze zich meteen thuis bij voelde. Voor de goede orde: niet omdat ze vindt dat er nu te weinig onderling contact is in de Molenlandse kernen. “Er ís gelukkig al heel veel aandacht voor elkaar. Maar met het bordje van Buurtattentie kun je er een naam aan geven én het draagt eraan bij dat je bewust wordt van hoe belangrijk het is. Het begint al met elkaar gewoon gedag zeggen, deelnemen aan de buurtapp en klaarstaan als iemand wat nodig heeft.”

Daarbij richt ze zich ook en misschien wel vooral op de jongere inwoners van Molenlanden. “Bij een oudere buurtbewoner langs gaan om een spelletje te doen of te helpen om te gaan met een smartphone, er zijn zoveel mogelijkheden. Daar kan Buurtattentie bij helpen om als buurt of wijk alert op te zijn. Het is een goede manier om dat een duw in de rug te geven.”

Bordje bestellen

In Goudriaan fungeert zij als contactpersoon, bij wie dorpsgenoten aan kunnen kloppen voor meer informatie of het ‘bestellen’ van het bordje van Buurtattentie. In Brandwijk, Noordeloos en Nieuw-Lekkerland zijn de opvallende gele bordjes ook al te vinden. “Je kunt de bordjes aanvragen via Stichting Welzijn Molenlanden”, vult ze aan.

De eerste activiteiten zijn al achter de rug: het bezorgen van flyers in het dorp én een fotoshoot door fotograaf Ferry Verheij uit Noordeloos. “Dat vond plaats in Goudriaan. Ik had daar een aantal inwoners uit het dorp voor gevraagd. Best spannend, maar het is zo leuk gegaan. De foto’s geven echt een beeld van aandacht voor elkaar. Ik geniet er nu nog van na.”

Stimulans

Zoals gezegd, aandacht voor een ander kan ook voor jezelf een grote meerwaarde hebben. “Misschien is dat nog wel meer”, lacht Marja. “Buurtattentie kan heel goed een bijdrage leveren aan het streven dat iedereen aandacht heeft voor elkaar in Molenlanden. Het bordje is een prima stimulans om eens om je heen te kijken in je buurt en te kijken wat je voor een ander kan betekenen.” 

Voor meer informatie: www.buurtattentie.nl

Tekst: Geurt Mouthaan


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.