<p>&#39;Om 7.45 uur moesten wij ons melden bij het &lsquo;Noorderlicht&rsquo; in Noordeloos.&#39;</p>

'Om 7.45 uur moesten wij ons melden bij het ‘Noorderlicht’ in Noordeloos.'

(Foto: Gemeente Molenlanden)

Column Theo Segers: Alternatieve Fokveedag

  •   keer gelezen

De eerste zaterdag in oktober staat al meer dan 100 jaar in het teken van de Fokveedag Boerenlandfeest in Hoornaar. Een begrip in de Alblasserwaard en ver daarbuiten. Dit jaar zou de 108e editie zijn geweest op zaterdag 2 oktober, maar net als in 2020 is dit evenement door het bestuur vanwege corona afgelast.

Toch is er een alternatieve Fokveedag georganiseerd. Het bestuur had namelijk vernomen dat er wel eens is gezegd dat ik nog geen volwaardige burgemeester van Molenlanden zou zijn, omdat ik dit evenement nog niet heb meegemaakt. Daarom zijn mijn vrouw en ik samen met drie medewerkers van de hoofdsponsor uitgenodigd voor een alternatieve Fokveedag.

Om 7.45 uur moesten wij ons melden bij het ‘Noorderlicht’ in Noordeloos met de instructie: ‘Voor eten en drinken wordt gezorgd en neem laarzen mee.’ De diverse commissies die onder het bestuur vallen, verzorgden enthousiast een deel van het programma. Zo maakten we kennis met de ‘Alblasserwaard markt’, geiten en schapen, ganzen en eenden, ‘premiekeuring Shetland ponyfokvereniging’, educatie, de kynologen (hondentraining), ‘den Hâneker’ en nog veel meer. Het is me duidelijk geworden dat de Fokveedag in het hart van de mensen zit. Het voor het tweede jaar niet doorgaan is daarom een grote teleurstelling. De Fokveedag is een markeringspunt in het jaar. De zomer is ten einde, de herfst begint. Zo hoorden we dat er mensen zijn die ‘tot de Fokveedag met blote voeten in de schoenen gaan en pas daarna sokken aandoen.’ Het is een dag om te laten zien wat er te vinden is in de Alblasserwaard. Een dag van gezelligheid, ontmoeting en passie.

We hebben genoten van alle bezoeken en presentaties en van het koeien melken tot en met de traditionele erwtensoep. Hulde aan het bestuur en de commissies en de vele vrijwilligers. Aan het einde van de dag kreeg ik de ’Fokvee-keten’ omgehangen en bleek dat ik geslaagd was en vanaf nu dus volwaardig burgemeester ben van Molenlanden. In mijn agenda staat voor volgend jaar, zaterdag 1 oktober 2022 een groot kruis met de tekst ‘Fokveedag Hoornaar; de hele dag reserveren.’


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.