Deskundigen en geïnteresseerden nemen een kijkje bij de pilot
Deskundigen en geïnteresseerden nemen een kijkje bij de pilot (Foto: Gemeente Molenlanden)

Veelbelovende resultaten pilot drukdrainage

  •   keer gelezen

Midden in het land staan langs een sloot een paar zonnepanelen, een waterreservoir half in de bodem, wat buizen die uit de grond steken en een soort meetsysteem. Weinig opvallend. En toch gebeurt hier iets belangrijks.

Biologisch agrariër Mattias Verhoef ontving afgelopen week in Brandwijk deskundigen en geïnteresseerden die betrokken zijn bij wat in de wandelgangen de ‘drukdrainagepilot’ heet. Dat dekt de lading niet, want drainage wil zeggen: zo snel mogelijk water afvoeren en dat is bij dit project niet de bedoeling.

Door klimaatverandering droogt het veen uit. Zuurstof dringt diep in de bodem en breekt organisch materiaal af. En dát leidt weer tot bodemdaling, C2-uitstoot, afname van natuur- en waterkwaliteit en hoge kosten voor waterbeheer en infrastructuur. Er wordt dus van alles aan gedaan om dat proces te stoppen. Drie boeren in Alblassserwaard & Vijfheerenlanden testen daarom met subirrigatie of het mogelijk is via een buizensysteem in de bodem slootwater beter het veenperceel in te laten lopen. Het project loopt nu een jaar. De eerste resultaten zijn veelbelovend. De pilot loopt tot 2023.

Meer weten? Kijk op https://www.blauwzaam.nl/projecten/blauwgroen/pilot-drukdrainage/


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.