<p>Beeld uit de video over de 1e kinderburgemeester van Molenlanden</p>

Beeld uit de video over de 1e kinderburgemeester van Molenlanden

(Foto: Gemeente Molenlanden)

Column Theo Segers: ‘Kinderburgemeester in aantocht’

  •   keer gelezen

Het komt best veel voor dat aan mij de vraag wordt gesteld: ‘Wat doet nu een burgemeester?’ Wat zijn de taken, bevoegdheden en activiteiten. Misschien ooit op school iets over geleerd, maar ik kan de vraag best begrijpen. Sterker nog, ik vind het goed dat mensen deze vraag uit belangstelling stellen.

Mijn reactie is dan veelal: ‘Wat denk je zelf?’ En vaak hoor ik dan: ‘Lintjes doorknippen en veel vergaderen.’ Beide antwoorden zijn goed. Al is dat knippen van lintjes op een hand te tellen. Als ik me goed herinner, heb ik dat al die jaren dat ik burgemeester ben vier keer gedaan. Wat wel klopt is dat je als burgemeester door de representatieve taak veel in de krant staat. Meestal bij fijne en officiële gebeurtenissen. Je begrijpt dat van de verdrietige bijeenkomsten geen foto’s zijn. Maar ook daarvoor leg ik regelmatig bezoeken af om mijn medeleven te tonen. Als burgemeester ben je voorzitter van het college van burgemeester en wethouders en van de gemeenteraad. Tevens heb je een belangrijke taak op het gebied van openbare orde en veiligheid en is er veel overleg met politie, brandweer en openbaar ministerie. De taak en rol van de burgemeester kan worden samengevat in de 4 B’s: boegbeeld, bestuurder, beslisser en burgervader.

Nu kan ik best wat hulp gebruiken. De gemeenteraad heeft, op initiatief van de twee jongste raadsleden Dagmar van den Herik en Wietse Blok, besloten dat er een kinderburgemeester in Molenlanden komt. De kinderburgemeester gaat mee en krijgt een rol bij officiële gebeurtenissen, denk aan Koningsdag en 4 mei. Maar – en dat is minstens zo waardevol – de kinderburgemeester kan ook inbrengen wat kinderen belangrijk vinden om aan te pakken in de gemeente. Op deze manier willen we de stem van de jongeren, van de toekomstige generatie, laten horen.

Woon je in Molenlanden en zit je in groep 7? En lijkt dit echt iets voor jou, solliciteer! Hoe dat moet, zie je in deze krant en op de www.molenlanden.nl/kids. Natuurlijk kunnen ouders en opa’s en oma’s jong talent tippen om te reageren. Ik ben nieuwsgierig wie mijn jonge collega wordt.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.