Foto: Aangeleverd

Column Theo Segers: Vakantie voorbij

  •   keer gelezen

Voor veel inwoners van Molenlanden is er een eind gekomen aan de vakantieperiode. De scholen zijn weer begonnen en in veel huizen breekt er weer een periode aan van het gewone ritme. De zomerperiode is voor veel mensen een onderbreking van het gewone dagelijkse ritme. We genieten van de rust, gaan ergens anders heen of blijven thuis. Ook zijn er inwoners die, vanwege de coronamaatregelen of om andere redenen, niet weg zijn geweest. Nu de scholen weer beginnen en de bedrijven weer volledig in bedrijf zijn, trekt de zogenaamde ‘grijze golf’ eropuit. Deze niet werkenden - vroeger spraken we over bejaarden – is het ook van harte gegund, geniet ervan!

Weg gaan schijnt toch bij vakantie te horen. Terwijl ik juist vorige week een column las van iemand die schreef over ‘de collectieve neurose die vakantie heet.’ Hoe het ook zij, de vakantieperiode is voor velen voorbij, het gewone leven is weer hervat

Kinderen en jongeren gaan weer naar school. Daar vraag ik aandacht voor. Het waren me twee bijzondere schooljaren, met beperkingen, gesloten scholen en thuisonderwijs. En voor de jongeren soms zelfs helemaal geen fysieke lescontacten. Hopelijk breekt er weer een normaal schooljaar aan. Succes met school, studie, stage en praktijklessen.

Het is op straat zichtbaar en merkbaar dat de jeugd weer naar school fietst en op pad gaat. Laten we juist ook in het verkeer rekening met elkaar houden. Het is drukker en we moeten de beperkte ruimte met elkaar delen. Heel goed besef ik dat een stukje van mijn hand in de krant daarbij maar minimaal helpt. Ook de spandoeken of borden met de tekst: ‘De scholen zijn weer begonnen’ attenderen alleen. We hebben jullie allen nodig om elkaar aan te spreken en samen te zorgen dat het veilig blijft. Geen woorden, maar daden!


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.