Gemeentenieuws Molenlanden

Het is een maatschappelijk probleem dat zich vooral achter de voordeur afspeelt
Het is een maatschappelijk probleem dat zich vooral achter de voordeur afspeelt Foto: yamasan - stockfoto

Ouderenmishandeling: ‘Belangrijk om signalen te leren herkennen’

Algemeen 297 keer gelezen

Waar kun je terecht als je vermoedt dat een oudere uit je omgeving mishandeld of fi nancieel uitgebuit wordt? Gemeente Molenlanden biedt de mogelijkheid om met twee leden van het Sociaal Team anoniem de situatie te bespreken, om zo deskundig advies te krijgen.

De cijfers van Veilig Thuis Zuid-Holland Zuid spreken een duidelijke taal: één op de twintig ouderen in Zuid Holland Zuid heeft te maken met mishandeling en/ of financiële uitbuiting. “Dat is een fors aantal”, knikt Ada de Heer, lid van Sociaal Team Molenlanden. “Het kan daarbij om allerlei vormen van mishandeling gaan: fysiek, maar ook verwaarlozing of het schenden van de privacy, zoals het zonder toestemming rondsnuffelen in iemands spullen. In ons gebied komen fysieke mishandeling en financiële uitbuiting het meest voor.”


Het is een maatschappelijk probleem dat zich vooral achter de voordeur afspeelt en daarmee dus lastig aan te pakken is. Want een mantelzorger die met de pinpas van een oudere boodschappen doet en vervolgens die pas gebruikt om zelf een paar pakjes sigaretten te kopen, valt niet snel op. Ada: “Het is ook een grijs gebied. Vaak is het niet de intentie om misbruik te maken, maar groeit dat in de loop van de tijd. Of neem een echtpaar waarbij één van de twee dementie heeft. Als je partner dan bijvoorbeeld niet meewerkt bij het naar de wc gaan, kun je uit frustratie of onmacht gaan schelden, een duw geven of hem of haar onbedoeld hardhandig beetpakken.”

Lege koelkast

Er zijn signalen waar je als familielid, buren of kennissen op kunt letten. “Denk aan een lege koelkast, onbetaalde rekeningen en aanmaningen, een overdreven schrikreactie bij een onverwachte aanraking, schichtig gedrag of verwondingen waar geen goede verklaring voor gegeven kan worden. Het is goed om hier alert op te zijn; de cijfers wijzen uit dat het ook in onze omgeving voorkomt.”

Maar wat te doen als je vermoedt dat er iets niet in de haak is? De stap zetten om Veilig Thuis te bellen om iets te melden, kan een (te) hoge drempel zijn. Gemeente Molenlanden wil die drempel juist verlagen. Twee leden van het Sociaal Team, onder wie Ada de Heer, zijn bereid om anoniem de situatie met u te bespreken. “Zo kunnen wij met onze deskundigheid en ervaring meedenken hoe om te gaan met de signalen die mensen krijgen. Het is belangrijk om mishandeling serieus te nemen, erover te praten en hulp te zoeken. Praten is de eerste stap naar een oplossing.”

Aanpakken

Overigens wordt in de regio Zuid-Holland Zuid al jarenlang actief actie ondernomen om ouderenmishandeling aan te pakken. “Dat gebeurt vanuit de Regionale Alliantie Ouderenmishandeling”, geeft Ada aan. “Hierbij zijn 34 organisaties aangesloten, zoals de thuiszorg en de politie. Onlangs is er een werkgroep aan de slag gegaan om de verbinding te vergroten. Zij richten zich daarbij onder andere op notarissen en banken, om financieel misbruik eerder te signaleren, aan te pakken en tips op te stellen hoe hiermee om te gaan.”

Voor het doen van een melding of het vragen van advies kunt u bellen met Veilig Thuis via 0800 2000. Als deze stap voor u (nog) te groot is dan kunt u de situatie anoniem bespreken met leden van het Sociaal Team Molenlanden:

• Wilma van der Hout: 06 21 13 00 31

• Ada de Heer: 06 11 78 37 66

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen