Foto: Aangeleverd

Informatiebijeenkomsten ‘18 jaar, en dan?’

  •   keer gelezen

Je wordt 18 jaar en bent officieel volwassen. Je mag ineens van alles maar er moet ook een aantal zaken geregeld worden. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen en geldzaken. Om jongvolwassenen en hun ouders of verzorgers hierover te informeren, organiseert het Sociaal team Molenlanden in samenwerking met Avres twee online bijeenkomsten ‘18 jaar, en dan?’. 

De eerste bijeenkomst op donderdag 17 juni is voor alle 18-jarigen. De tweede bijeenkomst op maandag 21 juni is meer gericht op jongeren met een beperking. Geïnteresseerden zijn op beide data vanaf 20.00 uur van harte welkom. Deelname is gratis.

Wat moet je regelen als je 18 jaar wordt?
Donderdag 17 juni komen de onderwerpen wonen, werken, leren en geldzaken aan bod. ‘Als je 18 jaar wordt komt er veel op je af’, zegt Meike den Hartog van Sociaal team Molenlanden. ‘Je bent officieel volwassen en daar horen verantwoordelijkheden bij. We geven deelnemers handige tips over bijvoorbeeld het regelen van je zorgverzekering en het aanvragen van zorgtoeslag. Zodat jongeren en hun ouders precies weten waar zij allemaal aan moet denken.’

Donderdag 1 juli komt een aantal specifieke onderwerpen aan bod. Zoals het regelen van zorg vanuit de Wmo of Wlz, de beschermingsmaatregelen, de Participatiewet en de mogelijkheden voor betaald en onbetaald werk. ‘Weten deelnemers bijvoorbeeld al wat voor werk zij willen of kunnen gaan doen?’, vult Bianca Spoolder van Avres aan. ‘En hoe leg je contact met een werkgever?’ Ook staan we stil bij woonwensen: wil je zelfstandig wonen, met begeleiding of op een groep?

Meer informatie en aanmelden
De bijeenkomsten vinden plaats op donderdag 17 juni (voor alle 18-jarigen en hun ouders, aanmelden uiterlijk 16 juni) en op donderdag 1 juli (voor jongeren met een beperking en hun ouders, aanmelden uiterlijk 30 juni). Beide bijeenkomsten vinden online plaats van 20.00 tot 21.00 uur (inloggen vanaf 19.45 uur). Aanmelden kan via het Sociaal Loket: 088 75 15 100 of sociaalloket@jouwgemeente.nl. Deelname is gratis.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.