<p>Noordeloos &ndash; Maria Johanna Hoeve </p>

Noordeloos – Maria Johanna Hoeve

(Foto: Gemeente Molenlanden)

Veerkracht bij ondernemers in Molenlanden

  •   keer gelezen

De terrassen zijn geopend en inwoners kunnen weer winkelen zonder afspraak. We spraken met een aantal ondernemers in Molenlanden om te horen hoe ze deze eerste stappen naar volledige opening hebben ervaren. Blij zijn ze om hun klanten weer te ontvangen, de deuren volledig te kunnen openen. ‘Het begint weer als vanouds te lijken’, aldus Leo Kool van Maria Johanna Hoeve in Noordeloos. 

Wethouder Economie Teunis Jacob Slob: “Ondernemers zijn blij met de versoepelingen, maar we weten ook dat het voor veel bedrijven nog maar kleine stapjes zijn naar volledig herstel. De ondernemers kunnen nog niet anders dan u maar met enkelen tegelijk ontvangen in hun zaak. Twijfel niet en ga langs bij uw vertrouwde winkel in de buurt. De ondernemers zien u graag komen.” 

Arkel – winkelgebied Vlietskade

We spraken Adjan Bos, eigenaar van ‘Van der Vliet Wonen’ en van diverse winkelpanden in het winkelgebied, een belangrijke voorziening in de gemeente volgens hem. ‘Het gaat over het algemeen goed met de winkeliers. De klanten weten ons weer goed te vinden. Gelukkig zijn er bij geen van de winkeliers ontslagen gevallen, wijzelf en bij Superkeukens zijn zelfs op zoek naar personeel! Ook zijn er geen besmettingen geweest binnen het winkelgebied.’

Bij de Action wordt op zaterdag beveiliging ingehuurd om alles in goede banen te leiden. Er mogen 40 mensen in de winkel, maar er zijn veel meer mensen die naar binnen willen. Bij de ingang van het winkelgebied staat iemand van de Action om mensen te zeggen wat ze moeten doen. ‘Meerdere winkels konden gelukkig online producten verkopen tijdens de lockdown, maar winkels als Ter Stal mode en Scapino hebben het wel zwaar gehad. Dat geldt ook Lunchroom Arkel, die in februari is gestart. Zij hebben geen terras dus kunnen alleen nog via TakeAway mensen ontvangen”, aldus Adjan.

Brandwijk – Modewinkel Bas van Zessen

In Brandwijk openende op 20 april Bas van Zessen zijn nieuwe winkel in Brandwijk, nadat zijn oude winkel in 2019 volledig was afgebrand. Na een week op afspraak, wat Bas maar ook zijn klanten verre van optimaal hebben ervaren, mocht de nieuwe winkel écht open. Bas: ‘Het is een groot pand, dus we kunnen veel mensen ontvangen en we hebben goede ventilatie. Tijdens de lockdown is de websiteverkoop verdubbeld en konden klanten online bestellen, vooral voor werkkleding. Doordat we nu een groot pand hebben, hebben we ook meer modemerken. Hier komen ook zeker meer klanten op af. We zien de toekomst positief tegemoet, waarin we steeds meer vrijheden krijgen.’

Groot Ammers – Heeren aan de Lek

Toch wel bijzonder is dat Restaurant ‘Heeren aan de Lek’ in Groot Ammers op 28 april haar deuren voor het eerst heeft geopend. We spraken eigenaar Patrick Baarlen: ‘Op 28 april werkte het weer niet echt mee. Dat was jammer, alhoewel er natuurlijk ook mensen zijn die zich niet laten weerhouden door een flinke bui om toch heerlijk op een terras te zitten.’ Binnenkort opent ook het vierde restaurant ‘Heeren aan de Haven’ in Streefkerk en er zijn plannen voor een 5e restaurant. Patrick: ‘Voor de horeca is het echt een must om weer volledig open te zijn. We zijn zeker blij met elke versoepeling en elke nieuwe verruiming geeft weer wat lucht. Maar we willen zo graag weer volledig open. Volle restaurants en volle terrassen is wat we willen!’

Nieuw-Lekkerland – Simons kleding & meer

Simons kledingwinkel is al decennia een begrip in Nieuw-Lekkerland. Hoe is het met hen? Aart Simons:’ Het is na 28 april niet zo druk dat we mensen niet binnen kunnen laten in de winkel, maar de mensen komen nu wel weer even binnen om te snuffelen. Op afspraak voelde men zich toch verplicht. Met de webshop haalden we in de lockdown zo’n 40% van de normale omzet. ‘In alle winkels was een afhaalmogelijkheid en we maakten reclame via sociale media en whatsapp. Dit werkte wel, maar we zijn uiteraard heel blij dat we weer gewoon open zijn.’

Noordeloos – Maria Johanna Hoeve

Er wordt gegolfd op de Maria Johanna Hoeve in Noordeloos. Dit kan heerlijk buiten in kleine groepen. ‘Het loopt nog niet storm met reserveren in de Hoeve, de mensen zijn nog wat voorzichtig’, aldus Leo Kool, eigenaar. Hij heeft er goede hoop op dat dat allemaal goed komt. ‘Het komt langzaam wat meer op gang. Het aantal overnachtingen lag praktisch stil, terwijl het wel kon en mocht. Mensen durven van lieverlee wat meer te gaan boeken. Wat nog niet is, is de ontvangst van grotere groepen zoals familie-uitjes of bedrijfsuitjes. Dit is ook logisch.’ Gelukkig is zijn personeel weer aan het werk: ‘Het personeel heeft tijdelijk op andere plekken gewerkt, maar is nu weer terug. Deze maand is een dure maand, want ze mogen nog maar beperkt open, maar het personeel is wel allemaal terug. Iedereen is erg positief en daardoor is de sfeer op de Maria Johanna Hoeve erg goed’, aldus Leo.

-----------------------

Wees voorbereid

Het advies is: Blijf zo veel mogelijk thuis. Maar als u gaat winkelen of naar het terras gaat, wees dan goed voorbereid:

• Ga alleen winkelen, behalve als dit niet anders kan.

• Kies een moment uit als het rustig is, bijvoorbeeld op een ochtend of doordeweekse dag. Is het te druk, kom dan op een later tijdstip terug.

• Aan een terrastafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand, tenzij u uit hetzelfde huishouden komt en kinderen heeft tot en met 12 jaar.

• Was uw handen, draag binnen een mondkapje en houdt 1,5 meter afstand, betaal contactloos of met pin. Heeft u klachten, ga dan niet en blijf thuis.

Financiële steun

TONK ook voor niet-ondernemers Weet u dat de TONK (Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten) er niet alleen is voor ondernemers? Alle huishoudens, inclusief zelfstandigen, die veel minder inkomen hebben door de coronamaatregelen, kunnen een vergoeding krijgen voor huur en hypotheek, elektriciteit, gas en water. U kunt tot en met 30 juni 2021 deze vergoeding aanvragen. Kijk op www.avres.nl.

Actieteam Corona voor noodsteun ondernemers

Staat het voortbestaan van uw bedrijf of beroep op het spel, en was uw onderneming levensvatbaar en had u geen problemen tot de coronacrisis? Dan komt u misschien in aanmerking voor noodsteun van de gemeente uit het noodfonds voor ondernemers, waaronder zzp’ers, die door de coronamaatregelen in financiële problemen zijn gekomen. Voor vragen en het aanvragen van noodsteun is er het actieteam corona. Telefoon: 088 75 15 000. Kijk op www.molenlanden.nl/financiele-regelingen-ondernemers voor alle informatie voor ondernemers. Of neem contact op met onze acountmanager bedrijven Louisa Broens 06 46 88 45 38.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.