'Ik stel voor om elke dag tot complimentendag te benoemen'.
'Ik stel voor om elke dag tot complimentendag te benoemen'. (Foto: Stockfoto)

Column Theo Segers: Complimentendag

  •   keer gelezen

De nationale dag om elkaar complimenten te geven was dit jaar op 1 maart. Ik stel voor om in de gemeente Molenlanden elke dag tot complimentendag te benoemen. Eigenlijk geen voorstel, maar gewoon een Molenlandse wet.

‘Ik, Theo Segers, burgemeester van Molenlanden, bij de gratie van het volk, burgemeester van Arkel tot Kinderdijk, heer van Langerak en graaf van Wijngaarden enz. enz. besluit dat elke Molenlander elke dag van het jaar een compliment mag geven aan een persoon of instelling die dat verdient.’

Zo, dat voelt goed. Bij decreet, geheel Theo-cratisch, heb ik besloten. Het voelt als Napoleon, die naar velen zeggen ook door onze gemeente trok, wiens sterfdag 200 jaar geleden net is herdacht. 

Alle gekheid op een stokje; er is wel iets serieus in de wens dat meer mensen een compliment, waardering uitspreken. Kritiek geven we genoeg, boze mensen zijn er te over. Maar keer dat eens om. Doe eens anders.

Waarom ik dit schrijf? Via de sociale media ontving ik een berichtje van een inwoner uit onze gemeente. Met deze mevrouw had ik via de telefoon al eerder contact gehad , toen ze klaagde over vuurwerkoverlast in haar dorp. Vandaar dat ze mijn nummer had. Wat ik toen niet wist en wat ze me nu vertelde is, dat ze een ernstige spierziekte heeft. Om die reden heeft ze intensief contact met medewerkers van de gemeente. Vol lof over de benadering en behandeling, schreef ze:

‘Ik wil u laten weten wat voor geweldige, betrokken en lieve personeelsleden ik heb mogen ontmoeten van de gemeente Molenlanden. (-) Wat een service en wat een betrokkenheid van onze gemeente!! (-) Mensen kunnen vaak klagen, maar als er iets positiefs te melden is, mag het ook gezegd worden… Dus bij deze bedankt!’.

Ik hoef niet uit te leggen hoe blij ik ben, hoe blij wij zijn, met zo’n bericht. Daarom de ‘nieuwe wet’: Geef elke dag aan iemand in je omgeving een compliment. Je zult zien, je maakt mensen blij en ook voor jezelf ziet het leven er ineens anders uit.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.