Wie verdient er een lintje in 2022?

  •   keer gelezen

Overal in de gemeente Molenlanden zetten mensen zich vrijwillig in voor een goed doel, een vereniging of iets anders. Vaak zonder eigen belang. Kent u zo iemand die een Koninklijke onderscheiding, ook wel lintje genoemd, verdient? Dan nodigt Burgemeester Theo Segers u uit om die persoon voor te dragen voor een lintje. Lees hieronder hoe u dat kunt doen.

Wie maakt er kans op een lintje?
Het ontvangen van een Koninklijke onderscheiding is iets bijzonders. Een inwoner krijgt niet zomaar een lintje. Natuurlijk zijn daar spelregels aan verbonden. Een inwoner van Molenlanden maakt kans als hij/zij:

  • vrijwillig iets bijzonders doet voor de samenleving;
  • dit al 15 jaar of langer doet


Soms kan iemand een lintje krijgen die korter dan 15 jaar vrijwillig actief is. Dit kan als de maatschappelijke betekenis bijzonder groot is. Ook kunnen inwoners een lintje krijgen voor betaald werk. Dit kan als iemand een heel bijzondere prestatie levert en de maatschappelijke uitstraling de organisatie ruim overstijgt. De prestatie moet groter zijn dan we van iemand konden verwachten op basis van opleidingen werkervaring.

Wanneer moet de aanvraag gedaan worden?
De uitreiking van de lintjes in 2022 is op 26 april. Uw aanvraag doet u vóór maandag 14 juni 2021.Voor een bijzondere gelegenheid, zoals een jubileum, afscheid of algemene ledenvergadering kan iemand in de tussentijd een lintje krijgen. Bijvoorbeeld als iemand voor één vereniging of organisatie actief is. Doe de aanvraag dan uiterlijk 6 maanden van tevoren.

Wilt u iemand voordragen voor een lintje?
Dat kan door het invullen van een kort online verzoekformulier op de landelijke website www.lintjes.nl/voordragen/iemand-voordragen-voor-een-lintje. Uw verzoekformulier komt binnen bij de gemeente Molenlanden. De medewerkster van het Kabinet van de burgemeester bekijkt het verzoek in grote lijnen. Zij neemt contact met u op om de aanvraag door te spreken en legt uit hoe u te werk kunt gaan. Daarna ontvangt u per e-mail een link naar het complete digitale voorstelformulier. Vul het voorstelformulier zo volledig mogelijk in.

Heeft u vragen of hulp nodig bij de aanvraag?
Het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding is best veel werk. Mocht u hierover vragen hebben of meer informatie willen, stuur dan een e-mailbericht naar Kabinet@jouwgemeente.nl. Of neem telefonisch contact op met Gerda Eikelboom 06 52 87 02 96 of Sacha Heijkoop 06 55 34 44 76. 

Succes met de aanvraag!


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.