Foto: Stockfoto

Column Theo Segers: 4 en 5 mei 2021

  •   keer gelezen

Opnieuw hebben we belangrijke dagen waarop we vieren en herdenken in coronatijd. In de gemeente Molenlanden zijn Koningsdag en Bevrijdingsdag belangrijke dagen. Zelfs met de beperkingen die er door het coronavirus zijn, is er van alles wat wel mag. Veel bewondering heb ik voor de organisatoren van allerlei, veelal digitale, activiteiten.

Naast feest is er ook een dag van herdenken. Als kind al had ik op 4 mei een beklemmend gevoel. Ik vond en vind het altijd een zware, sombere en beladen dag. In heel het land herdenken we de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en hen die vielen in de oorlogen daarna.

Ook ik ben na de oorlog geboren en moet het doen met verhalen, boeken, films en zo een beeld vormen van wat is gebeurd. Onvoorstelbaar dat jonge mannen en vrouwen dienden in het leger en het leven lieten. Ik kan het haast niet inbeelden dat mensen actief waren in het verzet, dat miljoenen mensen zijn vermoord. Eindeloos zijn de gedachten, de gebeurtenissen, de beelden. Mensen gaven hun leven voor onze vrijheid. Daar staan we op 4 mei twee minuten bij stil.

Mag ik vragen om als 44.573 Molenlanders stil te zijn. Maar ook om onze vrijheid te koesteren. Want nu in 2021 is iedereen hier verantwoordelijk voor. Vrijheid vormen we samen. Dat betekent niet heersen, geen macht, maar respect en samenwerken. Een opgave voor ons allen. Daar niet alleen over praten, maar doen. Vandaag nog.

PS: Het aantal besmettingen in Molenlanden is nog steeds zeer hoog. Daar maak ik me zorgen over. Zeker in het licht van de versoepelingen. Let op elkaar, blijf de regels volgen. Doe het voor jezelf en de ander. Naar mijn mening hoort dat ook bij vrijheid.


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.