Molenlandse doorgeefpuzzels: iedere kern krijgt vijf varianten
Burgemeester Segers reikte het eerste exemplaar uit
Burgemeester Segers reikte het eerste exemplaar uit (Foto: Gemeente Molenlanden)

Molenlandse doorgeefpuzzels: iedere kern krijgt vijf varianten

  •   keer gelezen

Puzzelen: het is in het afgelopen jaar door de coronacrisis een stuk populairder geworden. Seniorenraad Molenlanden, Dorpsraad Giessenburg en de gemeente geven daar met de Molenlandse doorgeefpuzzels een bijzondere draai aan. In alle kernen gaan straks de puzzels rond om zo ontmoetingen te creëren.

Elk dorp – en vestingstad Nieuwpoort – in Molenlanden ‘krijgt’ vijf verschillende puzzels met daarop afbeeldingen van kenmerkende plekken uit iedere kern. “Kerken, molens, de inwoners zullen ze direct herkennen”, vertelt Ria van Wijngaarden van Dorpsraad Giessenburg. Samen met Arie Slob van de Seniorenraad, Arie van den Berg van de gemeente Molenlanden en Anja Dirkse uit Schelluinen zette zij de actie op touw. “We zaten bij elkaar om nu te denken hoe we iets op konden zetten om mensen juist in deze tijd van corona toch met elkaar in contact te brengen. Een evenement organiseren, dat kan niet. Er wordt nu heel veel gepuzzeld. Dat bracht ons op het idee van de doorgeefpuzzels.”

"De puzzels gaan op reis door de dorpen en stad"

Vanuit de initiatievenpot van de gemeente Molenlanden kwam er geld beschikbaar om de puzzels te drukken; de weken erna werden op allerlei plekken in de Molenlandse dorpen en stad foto’s gemaakt. “Ik heb hier nu honderd puzzels van elk duizend stukjes staan”, lacht Ria. “Ze zijn gedrukt bij de bekende puzzel- en spellenfabrikant Ravensburger. In plaats van kartonnen dozen is gekozen voor metalen boxen, om ervoor te zorgen dat ze bij het doorgeven in goede staat blijven.”

Werkwijze

De werkwijze is eenvoudig. Elke kern heeft een coördinator die de vijf puzzels verstrekt aan de vijf eerste puzzelaars. Als zij de puzzel klaar hebben, geven ze deze weer door aan iemand anders. “In de dozen zit een vriendenboekje. Daarin kun je bijvoorbeeld kort aangeven wat je leuk vond aan deze puzzel, wie er meegeholpen, waarom je hem aan iemand doorgeeft of gewoon een leuk bericht of een wens. Je moet wel de coördinator laten weten naar wie de puzzel gaat, zodat die het overzicht houdt.”

Burgemeester Theo Segers reikte afgelopen vrijdag het eerste exemplaar van de Molenlandse doorgeefpuzzels uit. Zoals gezegd, voor iedere plaats zijn er vijf verschillende varianten. “Er zijn posters gemaakt die we op gaan hangen. Dan kun je kijken welke je al gehad hebt en welke je nog moet.” Ontmoetingen creëren, dat hebben de initiatiefnemers voor ogen. Op een eenvoudige en ‘coronaveilige’ manier. Ria: “De puzzels gaan straks op reis door de dorpen heen. Als tien mensen per dorp alle vijf puzzels maken, zijn dat tien keer vijf keer twintig is duizend ontmoetingen in deze plaats. Het is toch prachtig om op zo’n manier voor een glimlach te zorgen?”

Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Arie van den Berg, Verbinder bij de gemeente Molenlanden: arie.vandenberg@jouwgemeente.nl

Geurt Mouthaan


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.