Marieke Bor
Marieke Bor (Foto: Geurt Mouthaan)

Bijzondere actie Marieke Bor: kunstkaarten voor heel Goudriaan

  •   keer gelezen

Onlangs kregen alle inwoners van Goudriaan een set van vijf kunstkaarten, waarvan de afbeeldingen gemaakt zijn door kunstenaars uit het dorp zelf, in de brievenbus. Initiatiefnemer was Marieke Bor-de Vries, die hiermee het dorp op creatieve wijze uitnodigde om met het versturen van kaarten anderen aandacht te geven. Zeker in deze tijd van corona een mooi gebaar.

Het idee van het bezorgen van kaarten leefde al langer bij Marieke. Die gedachte in haar achterhoofd kreeg een duw in de rug via het webinar over het aanpakken van eenzaamheid, dat de gemeente Molenlanden begin oktober hield. “Toen kwam het in een stroomversnelling”, lacht Marieke. “In februari heeft iedereen in Goudriaan twee kaarten in de bus gekregen om die te gebruiken om mensen uit te nodigen voor een bakkie of een prakkie. Deze kaarten hebben we verspreid met de flyer waarin we het Dagboek van Goudriaan hebben gepromoot. Daarnaast had ik nog vele andere ideeën, zoals Goudriaan beweegt en een internationale maaltijd, maar die konden door corona niet doorgaan.”

Snel geregeld

Net als bij dagboekvangoudriaan.nl was het doel van haar kaartenactie het vergroten van de saamhorigheid. Als eerste ging de inwoonster van Goudriaan op zoek naar geld om de kaarten te laten drukken. “Daarvoor heb ik wethouder Lizanne Lanser een mail gestuurd. Zij bracht me in contact met de gemeentelijke verbinder voor Goudriaan en die had hier nog een potje voor. Het was heel snel geregeld.”

Zeker zo snel ging het vinden van dorpsgenoten die een afbeelding voor één van de vijf verschillende kaarten wilden leveren. Het netwerk van Marieke leverde binnen de kortste keren een vijftal inzendingen op. “En via Gerjans, ook hier in Goudriaan, waren de kaarten zo opgemaakt. Het drukken nam de meeste tijd in beslag.”

Onlangs bezorgde ze eigenhandig de sets van vijf kaarten huis-aan-huis in haar woonplaats. In het begeleidende briefje riep ze de Goudrianers op die kaarten te gebruiken om anderen een teken van aandacht te geven. “Het is een uitdagende tijd, waarin het goed is om nog wat meer naar elkaar om te kijken”, vat ze samen. “Of het nu gaat om iemand die alleen woont, die net nieuw in het dorp is, een kennis die je al een tijdje niet meer hebt gezien of een dorpsgenoot die je niet zo goed kent, het kan allemaal. Ik heb het bewust zo breed mogelijk gehouden.”

‘Feel good-moment’

De achterliggende gedachte is eenvoudig: het krijgen van een kaart in de brievenbus is en blijft echt een ‘feel good-moment’. “Zelf kreeg ik er ook eentje waarin ik bedankt werd voor het opzetten van deze actie. Nou, dan is mijn hele dag meteen goed. Ik hoop echt dat deze kaarten veel meer mensen zo’n gevoel geven. Degenen die nog meer kaarten willen, kunnen bij mij terecht. De eersten zijn bij mij al aan de deur geweest, dus dat is een heel goed teken!”

Tekst/Foto: Geurt Mouthaan


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.