Wethouder Lizanne Lanser
Wethouder Lizanne Lanser (Foto: Gemeente Molenlanden)

Column over Week tegen Eenzaamheid: 'Tijd nemen voor elkaar'

  •   keer gelezen

Vanaf 1 oktober start de Week tegen eenzaamheid. In het kader daarvan klom wethouder Lizanne Lanser in de pen en schreef deze column. "Laten we horen. Stil staan. En tijd nemen voor elkaar. Dat kan ook op 1,5 meter afstand."

‘Ik heb genoeg mensen om me heen, maar die ene als iedereen weg is, die is er niet, zei de oude dame tegen me. ‘Soms overvalt het me', zei de man. 'Dan voel ik me zelfs in een groep mensen eenzaam'. 

Eenzaamheid kent vele vormen. Het kan een gemis aan sociale contacten zijn, een mens die met je praat of aandacht geeft. Maar ook als je vrienden genoeg hebt, kun je je eenzaam voelen. Gemis aan intimiteit met iemand, waar je op je kwetsbaarst bent. Gemis aan iemand die je nodig hebt bij het praktische leven zoals klusjes of bij de dagelijkse ongemakken. Eenzaamheid kent vele vormen. 

Spontaan bezoek

We leven in een overbevolkte wereld, waar verbinding op allerlei manieren mogelijk is. En toch zijn nog veel mensen eenzaam. Ik maak me er zorgen over. Over hoe druk we het hebben, het gebrek aan tijd voor elkaar erdoor. Tijd voor een spontaan bezoek, een gesprekje op straat, een vraag die verder gaat dan ‘hoe is het?’ is er nauwelijks. 

Van 1 tot 8 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Een week, die niet het verschil gaat maken maar ons mogelijk stil zet. Die ons de pas doet inhouden. Even dacht ik dat de komst van corona ons die kans zou bieden. Jij ook? Er leek meer aandacht voor de nabije omgeving. Maar al snel ging het normale leven door en zorgde het virus ervoor dat we nog meer afstand moesten houden. 

Ontmoeten

Lieve mensen, de roep om verbinding is misschien nog nooit zo groot geweest. Laten we horen. Stil staan. En tijd nemen voor elkaar. Dat kan ook op 1,5 meter afstand. Omdat het er niet toe doet hóe je er bent, maar dát je er bent. Laten we elkaar ontmoeten.

Wethouder Lizanne Lanser


Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.