Gemeentenieuws Molenlanden

Afbeelding

Het coronavirus: voorkom verspreiding!

Algemeen 114 keer gelezen

Het coronavirus verspreidt zich door Nederland. In dit artikel lees je wat de ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus en wat je zelf kunt doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Dit artikel wordt steeds bijgehouden met de laatste, nieuwe ontwikkelingen. Vragen? Bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.

Maatregelen om verspreiding van het virus te beperken
In ieder geval tot en met 6 april gelden maatregelen die een flink effect hebben op het leven in Nederland. Vanaf 16 maart zijn scholen en kinderdagopvang gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops zijn gesloten vanaf 15 maart 18.00 uur. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Nog steeds geldt: 

  • Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten.
  • Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.
  • Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij opa of oma als je verkouden bent.
  • Ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt geadviseerd deelname aan het sociale leven te beperken. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten.


Daarnaast:

  • was je handen regelmatig;
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • gebruik papieren zakdoekjes;
  • schud geen handen.
  • probeer waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.


Zorgpersoneel en personeel die werken aan vitale processen
Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland. Voor kinderen van ouders die in de zorg en vitale processen werken, wordt opvang georganiseerd.

Personeel in kinderopvang en onderwijs
Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. 
Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

Hulp voor ondernemers
Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Situatie in Zuid-Holland Zuid
In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 maart is bevestigd dat zes inwoners van de regio Zuid-Holland Zuid positief getest zijn op besmetting met het coronavirus. Het betreft drie personen uit de Hoeksche Waard, één uit Zwijndrecht, één uit Hardinxveld-Giessendam en één uit Molenlanden. Al deze patiënten maken het goed en verblijven in thuisisolatie.

Het totaal aantal positief geteste mensen in Zuid-Holland Zuid komt daarmee op achttien. Eén inwoner van de Hoeksche Waard is na besmetting overleden.

De veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is opgeschaald naar GRIP-4 na bekendmaking van de ingrijpende landelijke maatregelen om het Coronavirus te bestrijden.

Oproep begrip en naleven maatregelen 
We willen iedereen in onze regio oproepen de maatregelen na te leven. VRZHZ-voorzitter Wouter Kolff: ,,Om het coronavirus in ons land en ook in onze regio zo snel mogelijk een halt toe te roepen, zijn forse maatregelen nodig die ons allemaal treffen. Ik reken op de wijsheid en verantwoordelijkheid van onze inwoners en ondernemers. We zijn allemaal nodig om verspreiding van het coronavirus te beperken, met als voornaamste doel te voorkomen dat er onnodig slachtoffers vallen en de zorg overbelast raakt. Let daarbij alstublieft goed op elkaar en houd vooral oog voor ouderen en kwetsbaren."

Regionale noodverordening 
De voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Wouter Kolff, heeft een noodverordening afgekondigd. Met deze noodverordening geeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid de maatregelen vanuit de Rijksoverheid voor ons gebied vorm. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom voor kan worden opgelegd. De politie en de gemeenten werken samen aan het handhaven van de maatregelen. We informeren alle betrokkenen zo snel mogelijk uitgebreid over de noodverordening. Zowel de politie, als de gemeente (in naam van het lokale bestuur) kan organisatoren en ondernemers aanspreken op het niet naleven van de verordening. 

Stand van zaken zorg in onze regio
We kunnen de zorg in onze regio tot op heden goed aan. Er is nog steeds voldoende zorgcapaciteit. Ziekenhuizen in onze regio voeren voorlopig uitsluitend dringend noodzakelijke behandelingen uit. Alle niet-spoedeisende behandelingen worden uitgesteld.

Druk op voorraad persoonlijke Beschermingsmiddelen
Er is druk op de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers. Er wordt hard gezocht naar oplossingen om de voorraad te kunnen aanvullen en ook (landelijk) tot een herverdeling te komen. We hebben er alle vertrouwen in op korte termijn tot een oplossing te komen.

Nieuw beleid testen en contactonderzoek 
Het testbeleid voor het coronavirus is voor onze regio aangepast. Vanaf nu worden alleen patiënten die verdacht zijn voor COVID-19 én een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop, getest áls dit van belang is voor de verdere behandeling.  
Het contactonderzoek van de GGD richt zich niet meer op de groep zonder verhoogde kans op ernstig beloop, maar zal zich vooral richten op de groepen kwetsbare patiënten. Tot de risicogroep behoren:

  • personen van 70 jaar en ouder;
  • personen met onderliggend lijden (conform de indicatie voor de jaarlijkse griepvaccinatie);
  • ernstig zieke patiënten met luchtwegklachten en opname-indicatie. 
     

Verpleeg- en verzorgingstehuizen openen aparte afdeling voor ernstig zieke mensen
Verpleeg- en verzorgingstehuizen in onze regio openen aparte afdelingen voor bewoners die ernstig ziek zijn, om het risico op besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

Situatie in Nederland
In Nederland zijn inmiddels meer dan 1000 besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. Op de website van het RIVM is een overzicht van de actuele situatie in Nederland te vinden.

Situatie in het buitenland
Het virus verspreidt zich over de hele wereld. Reizen naar het buitenland is moeilijk en wordt richting sommige landen afgeraden. Kijk hier voor de actuele reisadviezen.

Meer informatie
Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij jullie naar de website van het RIVM of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur).

Er is vanuit de GGD Zuid-Holland Zuid ook een callcenter beschikbaar, dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer: 078- 770 8580.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen