Gemeentenieuws Molenlanden

Afbeelding

Young4Waard test app om inwoners meer te betrekken bij lokale politiek

Algemeen 404 keer gelezen

De gemeenteraad van Molenlanden heeft in samenwerking met jongerenplatform Young4Waard meegedaan aan een pilot e-participatie. Deze pilot heeft als doel om te kijken of inwoners, en met name jongeren, meer betrokken kunnen worden bij de lokale politiek door middel van een speciale app: de 'Denk Mee-app'. Dit is aanvullend op andere vormen van participatie. Voor de pilot testten een aantal jongeren van Young4Waard de werking van de app door advies uitbrengen over een van de voorstellen die tijdens de gemeenteraadsvergadering van 3 maart werd besproken. Aanleiding voor deze pilot is het onderzoek van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties naar de invoering van een unieke digitale identiteit. De gemeente Molenlanden neemt als innovatieve plattelandsgemeente deel aan dit onderzoek.

Met de app kan iedereen meedenken over verschillende onderwerpen. Dat kan op ieder moment van de dag, vanaf iedere locatie. In deze pilot lag de focus op de vraag: Is deze app een goede manier om inwoners meer te betrekken bij de politiek?

Lisa Brokking van Young4Waard: "Goed dat de gemeente het initiatief neemt om te kijken of inwoners, en specifiek jongeren, op andere manieren betrokken kunnen worden bij de politiek. Wij vonden het idee van deze vorm van participatie innovatief en goed passend bij onze doelgroep, echter zal de app nog aangepast moeten worden zodat het toegankelijker en gebruiksvriendelijker wordt. Ons advies is dan ook om onderzoek te blijven doen naar andere vormen van betrokkenheid bij de politiek, door bijvoorbeeld een app of andere innovatieve ideeën."

Marjolein Teunissen, griffier gemeente Molenlanden: "De gemeenteraad van Molenlanden vindt het van belang dat er meer mogelijkheden voor inwoners komen om betrokken te zijn bij de lokale politiek. Er zijn steeds minder inwoners die de raadsvergaderingen bijwonen en daarom zijn we geïnteresseerd in innovatieve middelen die kunnen helpen de betrokkenheid te vergroten. We gaan binnenkort de pilot evalueren en kijken of we aan deze proef een vervolg gaan geven."

Onderzoek digitale identiteit
De gemeente Molenlanden is samen met enkele andere gemeenten gevraagd mee te werken aan het onderzoek van het ministerie van BZK naar een unieke digitale identiteit geverifieerd en geautoriseerd vanuit de Nederlandse overheid.

Hierbij wordt getest of op basis van één digitale identiteit op een volledig veilige en gebruikersvriendelijke manier diensten en/of producten kunnen worden afgenomen van de overheid (bijvoorbeeld verhuisbericht, toeslag of uitkering etc.). Maak ook of met diezelfde identiteit producten en diensten afgenomen kunnen worden van instellingen en bedrijven. In de pilot met het ministerie van BZK worden door de verschillende gemeenten de authenticatiemiddelen IRMA, Itsme en nID getoetst.

Gebruikersvriendelijk
De gemeente Molenlanden is bezig met het testen van het authenticatiemiddel Itsme©. Bij de pilot e-participatie van de gemeente heeft een eerste test plaats gevonden met betrekking tot de gebruikersvriendelijkheid van een digitale identiteit. Door de deelname van de gemeente Molenlanden aan het onderzoek van het ministerie, waren er voor de gemeente geen kosten verbonden aan de pilot e-participatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Gemeente Molenlanden is een verbindende, innovatieve gemeente met 43.500 inwoners. De 20 verschillende kernen hebben elk hun eigen karakter. Inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente werken samen om Molenlanden aantrekkelijk te houden en verder te versterken.

Meest gelezen